30 July 2013

Xsehat


Salam...

Dah 4 hari xupdate blog. Me xsehat. Sore throat, coughing, flu, headache. And now rasa mau fever sudah. Xsuka sungguh..

10 terakhir Ramadhan semoga amalan kite diterima oleh NYA... inshaa Allah.. semoga kesihatan berpihak pada me.. amin.. T.T

25 July 2013

Kimie jalan | video




السلام عليكم & Hi... 



Kimie's 1st step


video


Bulan Ramadhan tahun ni (1y 2m) Kimie start berjalan.. 
Syukur.. Alhamdulillah.. membesar tanpa banyak sgt ragam

Ibu, ayah, uwan, abg2 & kakak2 sayang Kimie...













 sudi clicks?? :D

Macam blog masakan pulak




السلام عليكم & Hi... 


Yuuuhuuu.. Saya hari ni bz menggulung popia bersama seaweed. Goreng2 untuk lebaran nanti.. Ececeh... Hahaha xtau nape tetiba tahun ni mokcik berkobar2 nak buat kek la, kuih raya la, sampai langsir umah kat kg pon ai jahit sendiri tau. Hahaha ade time kan... Ekceli ai menjahit waktu hening pagi gitu, sesudah sahor... Dalam sejam jek pon boleh buat, lepas tu haruslah bersiap diri ke tempat keje :) Lately hari2 pon ade case. So, xleh nak lambat kuar dari umah.


Ok, semalam memerah tenaga untuk berfikir mau masak ape. Sampai jek half way ade Segi Market, saya pon singgah pi cari ketam. Wahhh nafsu makan, nauzubillah...



Taddaaa hidangan iftar ke 15 semalam.. Alhamdulillah masih bertenaga nak sediakan makanan utk ahli keluarga nyer... hehehe



Ikan Talapia Bakar, ai xpandai buat air asam, so ku curah buatkan kicap + bawang merah + cili besar + perahan lemon. Dah 2x sepanjang setengah bulan puasa ni bakar ikan talapia. Klu bukan bulan Ramadhan, xpernah teringin nak buat pon :p



Semalam sibok tanye si Yong, [my colleague] ayam masak chinese style macam mane.. Dia kata cina masak senang xmacam melayu, bawang merah, putih, besar, cili ape bagai, Diorang x guna semua tu.. Hehehe so jadilah menu semalam Ayam Lemon Chinese Style... Anak2, abang Irfan terutama nye suke ayam lemon nih.. Ok next time ibu buat lagi yek. Nak kongsi resepi ni di blog, later ya.



Ketam Tom Yam bertelor namenye.. Sendiri resepi. Hahahaha korang try le. Senangkan anda di dapor!!
Tom Yam paste + serai + tomato + ketam xperlu di goreng + telor ayam. Pastikan air jgn banyak & masak biar sampai likat kuahnye.. Nyum nyum!



Mmmm tengah pikir nak masak ape hari ni... hahahah




 sudi clicks?? :D

24 July 2013

Tak Tahu




Salam Ramadhan ke 15 dah hari ni kan kengkawan... selama 15 hari ni jugak la otak ligat memikir nak masak juadah ape berbuka tiap hari... Haiihhh tugas mak2 ni mencabar tau tiap kali Ramadhan kan.

Nak beli kat param, rasa macam hari2 makan benda tu.. Bosan pulak.

Tayang muke gedik sikit, hahahah ok ok sampai sini dulu.

23 July 2013

Iftar Semalam


Salam.. aduhai bz sgt2 nih. Sorry ya my lovely frens... 
Dah, sempat hari ni upload gambar menu iftar kami anak beranak semalam.
Alhamdulillah, me semalam amik 1 jam balik awal. Claimed hour sebab masuk cepat time tiap kali ade OT case.




1. Ayam shitake masak kicap.
One of my kids feveret dish. Suke diorang maka nasi pon bertambah.. hehehe



2. Kacang panjang goreng dengan telor ni requested by my husband.



3. Sambal petai ni me bawak dari kg. My MIL's sambal petai is TERBAIK lah...



4. Wantan mee. Yeayy.. sempat buat ni sebab barang2 pon tetiba ade dalam fridge tu :D
+Sup fishball + cili jeruk. Buat la la tu. Hehehe



5. Desert.. Me sempat buat Triffle.. Woohooo 1st attempt tapi sikit lembik la custard tu... :)
Senang rupanye buat Triffle ni, tengok macam lenyah, ini pon me guna microwave utk semua yg sepatutnye masak atas dapor, hahaha mujur menjadi.

Nanti me share resepi kat sini ya, sampai sini dulu, me ade case Plastic lepas ni.



22 July 2013

Si Kimie start jalan

Alhamdulillah. . My baby Kimie dah start jalan. Kengkang2 jugak. Hehehe nnt ade masa me nak upload video 1st step Kimie di blog me ni ^____^

Happy sgt2 anak2 membesar tanpa ragam yg teruk.

18 July 2013

Ho Chi Minh ~ Day 2 ~ Shopping




السلام عليكم & Hi...


D.A.Y  2 ~ HCMC, Vietnam



Kami x pergi kemana2 yg jauh pon. Misi mencari kain ela. Tapi before that my hubby pi cari jacket feveret dia di Russian Market. His fren a.k.a jiran kami pon kirim selai :) Kami ke sana naik Vinasun Taxi.



Mami & dadi dalam Vinasun Taxi, hakhakhak


Selain daripada tu, kat sini boleh cari beg2 original ie sling bag, back pack, porch bag, trolley bag utk dewasa @ kanak2 brand The North Face jadi feveret husband sejak dulu. Still bawah harga murah dari Malaysia. Bukan beli 1 back pack tapi 5 bijik kau!! Utk anak2 ai le.. hehehe ganti beg sekolah baru. Untuk apaknye beli 1 nak bawak ke office katanye. Tapi beli yg waterproof. ??!! Ni mesti ade adegan lain nih. Gggrrr


Gambo xberapa nak comel, laki den tu lambat sungguh nak snap, muka sedang di datangi amarah ni!

Ok, kat sini pun ade jual baju2, jeans, baju kanak2 yang ada brand jugak. Tapi jangan cari baju kurung atau tudung2 xdek nye de... Diorang kat sini xpandai berbahasa Melayu. So, korang speaking la yek. Mintak harga yg korang rasa paling bagus. Macam biasa diorang bercakap macam nak tertelan gigi. Tapi sebenarnye diorang kasi % jugak.

Selesai misi beli bag, jacket bagai, kami pon kembali ke Pasar Ben Thanh. Hahaha Utk menjamu selera jugak mencari kain ela, telekong, T-shirt I love Vietnam :p semua.



Diorang ajak bergambo. `I love u la kak`.. Heheheh kata budak baju itam tu. Lagi kasi FB suruh add dia :)



Malam terakhir kami mencari barang2 yg nak di bawak pulang. Takot kot2 xcukup, heheheh.
Macam biasa terus ke night market.



Klu baju2 kurung siap ni, uols try la mintak murah ya. Make sure murah yg korang nak. Sometimes harga ada yg dah fix. Baju2 harga antara RM40-65. Tengok jenis, kain, corak maniknye.



Kebetulan masa saya ke sini, nak cari baju TA hehehe warna purple susah nye nak cari saiz M. Banyak tempat yg kami rayau. Akhirnye terpaksa beli warna PINK, :D
Banyak kaler tapi banyak saiz M habis di borong oleh orang Malaysia.



Tudung2 3 layer pulak kat sana serius murah Below RM30 dah boleh dapat. Siapkan duit anda yek, jangan jadi gila macam saya. Saya beli untuk pakai sendiri. InsyaAllah one day kot nak jadi peniaga me akan datang ke sini borong okeh!



Lupa lak.. selama 2 malam di sana, hujan turun tau. Susah nak jalan klu xdek baju plastik nih. Plastik ni my fren kasi before kami ke sana. Dia kata akan ujan. Pandai sungguh Yong!



Kain ela pon ade. Tapi malam tu xbeli pon sebab dah beli di Ben Thanh Market.
Cuci mata ajek. Dlm pasar Ben Thanh harga kain ela ikut jenis ya. Cotton bawah RM30 boleh dapat. Klu pandai pujuk. Vietnam Silk dalam RM40 lebih. Macam2 harga sebab macam2 jenis silk, katanye... :)



Lagi satu cawangan Huang Hai Long Hotel rupanye dekat kat street ni. Tapi yg ini kecik sikit.



Peplum pon ade. Warna nak leleh air liur rasanye. Cantik.. Tapi xbeli sebab kang ai pakai macam bolattt sangat. Xpela. Kurus sok kite beli ye ayah :p
Ade lah can me nak ke sana lagi. hahahaha



Hahhhh nampak tu?? Eksen lebih. Ai dah dapat baju TA kat kedai ni. Purple yg tergantung tu cantik tapi M size xdak. Sold out. Sorry ya.
Depan ai tu peniaga dari Malaysia, banyak betul dia amik, rasanye dia borong. Semua saiz dia sebut..
Hahhh tension!! ai nak jadi peniaga jugak la macam ni huhuhu




Ni pasar malam kat Ben Thanh market tu. Kata my fren, ade tempat lain lagi besar dari sini. Me pon xtau kat mane... :(





Ok, balik ke hotel mengemas, kan dah nak balik esok hari nye.. 



Sahur dengan Pho. Sedap, rindunye..






Sekian hari ke 2 kami di sini :)
Sebahagian entry untuk hari ke 3 di SINI (HRC)


Me ade mention kenapa hari ke 2 & ke 3 me nak sgt2 cepat balik.. Sebenarnye me engorge++... Huhuhu bawak manual pump yg dah sangap rasanye. Rasakan me dah buang kat tong sampah bilik hotel. X berbakti langsung! So, sepanjang 2 hari tu me mar-met sendiri tau, :( Dapat 1 mineral bottle susu bawak balik Malaysia. Nasib baik masa dah check out tu, me tumpangkan dalam freezer cafe bawah tu. Alhamdulillah sgt cooperative staff hotel tu. Next time vacation WAJIB bawak si Kimie :)

   

 sudi clicks?? :D

Poppy Seeds Cake




السلام عليكم & Hi... 


Cehhh mummyHaza sejak dua menjak ni asyik nak memBaking jek kan... Hehehe iya la kan, kang husband bising, mintak oven bukan main lagi kan, heheheh. Ok citer2 Vietnam nnt me sambung ya.. Kali ni me ade 2 org assistant yang sibuk sgt nak buat cake. Abang Irfan & Kakak Marissa.
Kami buat 2 malam lepas. Malam tadi me off masuk dapor, husband belanja kami berbuka di luar. Restoran Chinese Muslim. Entry nnt me post.



Tuang dalam loyang. Budak2 ni divided 3 bekas/loyang utk cake ni.



Suke sangat klu dapat 'mengocah'



Lepas cake dah masak, tugas si abang Irfan menyapu butter cream tu. Kali ni me buat kaler ijau pastel gitu..



Giliran kakak Marissa tabur gula2 manik tu :)



Tadaaa, cake siap!



Suke bebeno yek. Nnt2 kite baking lagi okeh.



Me taruh sikit sangat poppy seeds tu, next time kena taruh byk sikit. Barula bila gigit cake tu rasa crunchy.

Share resepi kat sini jugak.

`Poppy Seeds Cake`


Bahan2:
Butter 250g
Margarine 100g
Gula caster 250g
Garam 1/4 tsp
Telor 5 biji
Vanilla essence 1/2 tsp
Tepong 250g
Baking Powder 1 tsp
Poppy seeds 3-4 tsp

Cara2:
1. Panaskan oven 180c jugak panaskan loyang anda (sapu margarine sikit)
2. Pukul butter, margarine, gula & garam hingga ia ringan & kembang.
3. Masukkan telor satu demi satu sambil pukul.
4. Masukkan vanilla esen then tepung sedikit demi sedikit dan jgn lupa baking powder & poppy seeds, kacau dengan kelajuan perlahan.
 5. Tuang dalam loyang then bakar dalam 20-25minit. (hingga masak le)



Sekian untuk hari ni. Acik bz sungguh




 sudi clicks?? :D

17 July 2013

Juadah Iftar ke 6



Utk iftar semalam, me sempat membakar ikan talapia 2 ekor. 1 utk kami & 1 lagi sedekah kat jiran sebelah. :)

Alhamdulillah..



Dah lebih dari 2 tahun me xmakan @ beli ikan talapia ie after arwah abah pergi. 
Ikan kegemaran arwah nih!! :(

Ok.


So semalam anak2 makan bertambah. My husband sggh pasar ramadhan beli satay. Si irfan nak. :)




Selain ikan & daging bakar, half daging tu me buat black pepper. Itu jek yg sempat me masak sebab sampai di rumah pukul 6.30pm gitu.




My mom gorengkan peria teloq utk kami. Ulam pahit awek mudo. Hehehe



Ptg kelmarin jugak si Eizlan buat hal lagi nak pakai telekong kakak Icha. Nak sembahyang katanye. 
Haihhh larang macam mane pon tetap nak pakai.




Sampai sini dulu.



16 July 2013

Ayam Panggang




السلام عليكم & Hi... 






My stomach time typing ni sgt2 discomfort. Silap makan kot. My stomach sekarang macam org2 tua. Sikit salah makan benda berangin, start la macam2. Huhuhu anyway.. hopefully malam nnt ok.

source: google 


Ingat x korang, me pernah cakap yg my oven dah rosak? Then nak sgt2 oven baru.. Heehehe 2 hari lepas, my husband ade belikan electric oven gantikan oven lama yg rosak tu.. Alhamdulillah. Hehehehe malam tadi dah start la me buat projek (tunjuk rajin kat husband, ekikiki) ~ memanggang seekor ayam. As my husband requested. 



1st attempt^
Taarrraaa Ayam gulek ai kat dalam tu... Semalaman memerap, balik keje terus masuk oven. Nyummy.



Sedia dipotong oleh my hubby.
Elan cakap " ayah ape otong iye??" (Ayah kenapa nak potong dia??)
Uwan, anak2 & husband suke.. Mak nye lagi suke.. hehehe



Dan sempat jugak me bakar kentang2 ni utk bebudak.
Cara me yg sonang, kentang di buang kulit, rebus bersama kiub ayam sampai lembut. Then goreng sikit dengan butter/myk (tapi me malas, hahaha) agak2 dah kekuningan emas, bakarkan lebih kurang 45min katanye..



Sekian untuk petang ini...






 sudi clicks?? :D

15 July 2013

Kenapa lelaki suka HRC?



السلام عليكم & Hi... 


D.A.Y 3



Heran me kenapa orang2 lelaki ni kan sibukkk cari HRC (Hard Rock Cafe) T-shirt klu vacation di mana2. Heran lah. Me tengok baju same nye cuma ade cop tu jek. My hubby tukang belikan la selalunye. Tukang beli, tapi dia jugak la borong, hahaha. Mostly alhamdulillah ade jugak untuk me & anak2. This time hubby belanja anak2 buah belah me selai sorang baju HRC :D Thank ayah.. moga rezeki ayah bertambah, amin..



Husband kata.. Lelaki suka HRC ni sebab kepuasan. Kepuasan?? Ye la katanye mana2 negara mesti ade HRC yg T-shirt logo bulat kat bahagian depan tapi ade nama city kat bawah tu. Mmm entah le.. Tapi my husband x buat collection sebab dia suka pakai. Kawan dia ade lemari kaca lagi utk keep T-shirt2 HRC nih. Hissss


Ini la t-shirt menjadi kegilaan lelaki, hahaha

Hari terakhir kami, husband again ajak ke HRC. Katanye ade member lagi wassup beliau kirim HRC T-shirt. Mmmm lain kali jangan post kat FB ya. Hahhaha
Ai on jek sebab mmg kaki rayap :p



Sebab dah spend >5.000.000VND -.-' kat situ, dapat le dessert free.. Kami add order Manggo Tanggo ajek sebab baru lepas lunch.



Tapi petang tu xdek life band pon. Pernah sekali jek me & husband layan life band kat HRC Penang masa cuti yg lepas, itu pon time beli T-shirt ni jugak. Bingit xsuka.



Apapun.. Thanks mr husband sebab belanja ai bracelet & shawl gitar HRC tu.. Ai is suka :)





 sudi clicks?? :D

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy