29 October 2013

Subuh | hujan





Semoga hujan ini membawa manfaatMU Ya Allah...


Fb



Tetiba tertempek kat entry ni. Alhamdulillah parut jerawat, jagat muko den dah ok sikit. Ehh perlukah?



28 October 2013

Uji





Pusat Perlancongan Air Panas Gadek




السلام عليكم & Hi...

Salam Isnin buat semua..


Ni gambar hari Sabtu lepas. Kelas, actually kursus yg me attend start @ 5pm. So kami rayau2 sekitar Bandaraya Melaka pagi tu. Then odw balik ke Tampin kami singgah Air Panas Gadek.



24hrs operasi. Ada SPA/Sauna utk family jugak. RM15/hr per head gitu.
Utk masuk berendam dlm Taman tu RM5 dewasa & RM3 kanak2 5-12 tahun



Husband pilih kolam di kawasan berdekatan laluan entrance & jugak berdekatan dengan toilet/bilik persalinan. So senang nak tukar baju bagai.



Utk mandi berenang pon ade kolam nye. Klu xsilap me kolam panas ade sebelah kiri tapi disalurkan ke kolam2 ini. Kolam air panas semula jadi ni punya panas 56°c mengandungi CO2. Sulfur yg terbentuk dipercayai byk kebaikan utk badan. Membantu sembuhkan penyakit kulit jugak sakit2 sendi & tulang. Jugak dipercayai baik utk aliran darah.



Ramai jugak org Sabtu lepas. Kat situ jugak ade playground, restoran, surau, tempat meeting, kerusi urut pon adek tau. Lepas penat2 berpaneh, me pi urut kat situ. Masuk RM3 utk 15 min.



Tuan blog x berendam. Malas katanye. Hahaha


Sekian.


Klu nak tengok gambar2, sila klik link di bawah.. View malam lagi cantik.




Add: Pusat Perlancongan Air Panas Gadek
Lot 1221 Mukim Gadek
78000 Alor Gajah
MELAKA

Tel: 06-5549584

Email: airpanasgadek01@gmail.com





 sudi clicks?? :D

26 October 2013

Lunch di Melaka




السلام عليكم & Hi... 

Bersiaran dari Melaka Bandaraya Bersejarah..

Amboihhh kemain sampai ke sini ya. 
Sementara nak tunggu kelas kul 5pm kang, kami decide rayap ke bandaraya Melaka.



Alhamdulillah. Dapat jugak makan asam pedas Melaka.

Me pilih pari. Husband pulak ikan kembong. Cara org ni masak dlm claypot.



Side dish. Ketam goreng dengan kerang rebus.



Nampak tu... udang galah punye beso! Beso dari ketam uolssss... Xsempat amik sebab time kami makan baru siap goreng.



Asam Pedas JR Melaka Claypot.



Senarai harga.



Husband



Wifey gedixss. Hahah

So me suka asam pedas diorg. So yummy. Pedas. Panas sesangat. Apakan daya perut full sebab selang telan air. Hihii




 sudi clicks?? :D

25 October 2013

Away & glitter shawl




السلام عليكم & Hi... 

Me & husband away for 2 days. 
Wahai anak2 sila jaga diri sendiri bebaik (ehh?) Hahaha

Ibu pesan ikot cakap uwan ok. Jgn degil2. Ibu balik esok malam. (Ahad malam)



Ok, babai.



Glitter shawl kali ni halfmoon dah ade kat me.. Senang bentuk sgt2. Lembut. My biras mau ni. Me pakai warna ijo mak temah. Amacam?? Fresh kejap otak, kikiki




 sudi clicks?? :D

24 October 2013

New Born & Kimie Demam





السلام عليكم & Hi...




Alhamdulillah my cousin (husband side) Dr Fizah dah bersalin bby boy ~ baby Kasyaf  dua hari lepas. Semalam dah discharge home. Oo Fizah bersalin cser. Bukaan sampai 3cm jek kata sis in law nye. Xpela janji dua2 selamat n sihat kan...

Entry Fizah kawen di SINI.




Sayang ibu ni pulak demam start pagi tadi. Alahai anak ibu.. Jangan cam ni, ibu ade keje n terpaksa away for 2 days ke n9... cepat sihat balik ya.. :(



Comot



Ibu nak yg cenggini, Happy go lucky mcm time ketuk kompang atok ni. Cepat sihat dak Kimie ya.






 sudi clicks?? :D

Space u8 BookFair - Slimming CookBook





السلام عليكم & Hi...


Alhamdulillah syukur masih bernafas..

Good morning



Hari tu me ke Space u8. Saje jalan cari pasal port rezeki ekikiki. Ayat mendalam. Okeh dekat Space u8 selalu je ade bookfair. So baru2 ni ke sana me sempat tengok buku2. Husband beli buku latihan KSSR utk abang irfan.



Tadddaaa.. me beli ini utk diri sendiri. Lepas tau diri makin berat. Hehehe
Seriously buku ni sgt membantu. Comel2 pattern masakan.



Dari menu sampailah cook tips buku ni share tau. Suker ai..



Awek ni kekonon nak buat name tag utk tag baru. Tapi mungkin xsempat kot. Me nak chow dulu :p


video

Klu jalan jem no hal sebab ade peneman!




 sudi clicks?? :D

23 October 2013

Alhamdulillah




السلام عليكم & Hi... 
Semoga hari ini lebih baik dari semalam, InshaaAllah...



Selamat pagi buat semua..
Sharing di sini..
Semalam saya bz sikit.
xdek masa nak buat entry..
Terima kasih singgah di blog ini ya..



Semoga hari2 anda di bawah rahmatnye.. Pakat ramai ber Alhamdulillah hari ni...



Comel kan.. Teringin nak buat utk anak2 macam ni. InshaAllah lepas ni. Semoga Allah s.w.t lindungi anak2 me n anak2 anda semua.. amin...




 sudi clicks?? :D

21 October 2013

Terung Pipit penawar BEGUK??




السلام عليكم & Hi...


Sape suka terung pipit? Owwhh me suka sgt2 terung pipit disambalkan dengan ikan masin. Nyummy sangat2.


Terung rembang @ terung pipit.
Gambar wikipedia

Khasiat terung pipit dipercayai:
* air rebusan terung ini boleh meredakan sakit perut.
* akar pokok terung pipit pulak boleh rawat crack heel.

Tapi kannn.. 10 tahun lepas mokcik cute ni kena beguk uols.. Time study nursing tuh! 

My aunty kan suruh pakai rantai terung pipit sebanyak 7 bijik totalnye. Yg kelakar mokcik yg nurse ni ikotkan ajek. Hahaha.

 Ikut semua tapi xtanye camner cara2nye. Kot seminggu me pakai xkebah2 beguk tu.
Rupanye kata my aunty seharusnye sehari sebijik terung pipit tu perlu di buang dari rantai (benang kait sebenarnye) so that swelling tu akan surut. LoL



Yeahh nampak tu?? Itu bukan pearl ok, acik pakai rantai terung tu, sampai kecut terung pipit tu uols di leherku. Hahaha

Gambo ni tahun 2001. Dapat MC 2 minggu sejurus habis MC dari post-op buang appendic. Malang bertingkek-tingkek. :)



Ini?? Gambo gedix. Nak posing macam gambo atas tu x daya dah kot.. Dah tembon. Hikhikhik

Setiap penyakit ade penawarnye kan.. walaupon kekadang ia hanye mitos. Kot nak menghormati org tua just follow je la asalkan xbertentangan dengan ajaran kite kan.. hihuhihu






 sudi clicks?? :D

Weekend di Pantai Remis, Jeram





السلام عليكم & Hi...


Entry bergambo


Semalam uols ke mana? Ade aktiviti ape2 ke? Me sebenarnye teringin sgt nak cycling balik tau. Tgh tggu hubby modified kete dia taruh besi yg utk ikat beskal kat atas bumbung kete tu. My super duper cuteness kete halus membawa diri / gelandangan / menumpang parking MBSA sana. Hahaha nnt la ai story



So, semalam kul 4 lebih sampailah kami di Pantai Remis, Jeram sana. Ramainye orang yek weekend2 kat situ. Semalam pelbagai sipot ade jual tau. Tapi xbeli utk bwk balik pon, sebab kami makan kerang bakar 3 pinggan kat gerai tepi laut tu.



Bebudak nak main layang2 tapi my husband xkasi sebab kaw pantai tu mcm terhad. Air pasang rasanye. Ngam2 ombak sampai kat bhgn batu2 tu. Tgk laut subhanaAllah.. takotnye...



Happy bebudak, sampai2 jek terus beli aiskrim tangkai lidi yg dlm tong tu. Habis baju2 sebab angin sgt kuat, so aiskrim cepat cair.. Diorg xperasan tu ade mata menyilau memandang mcm nak telan org. Kikiki me la tu.. 



Comot. Ni baru sampai ni.



Kimie's style. Sengih meneran gamaknye.



Me, mom n anak2



Siblings n mom





Nampak x dia sengih.. hahaha



Lebih kurang 6.30pm kami balik. Ade surau kat situ. Sangat2 comfy.



Mokcik & glitter shawl hitamnye.. ^___^

Sekian, sampai sini dulu ya




 sudi clicks?? :D

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy