10 June 2013

Siput Pahat / Siput Buloh / Ambal





السلام عليكم & Hi... 



Dah lunch?? Me udah.. Bento makanan semalam.. 


Semalam kan, me redah ujan2 ke Pasar Tani depan Stadium Shah Alam tu.. Pagi tu tengok macam ok lagi cuaca, tengah jln start ujan, huhuhu dengan sebatang payung me gembel jek pasar tu.. Serius, ujan lebat pon masih ramai orang kat sana.

Niat di hati... ececeh... nak cari udang ketaq2 tu.. Lama dah xmakan kononnye... hehehe tapi non hado.. Yg ade siput pahat a.k.a siput buloh a.k.a ambal. Lepas beli ayam, sayur sikt, kerang, santan etc, me pun balik umah. Owhh sempat capai tudung awning hitam jugak 2 helai utk dipakai dengan uniform keje. :)




Marilah, acik nak tempek jugak resepi sipot pahat ni. Masak yg mudah2 jek.

Sipot Pahat Goreng Berlada

Bahan2:
Mestilah ade sipot tersebut
Cili kering blend dengan bawang merah + bawang putih + halia
Sebatang serai
Oyster sos 
Bawang besar di potong bulat2
Cili masak 2 bijik di potong serong2


Cara:
Siput di rendam dulu yek utk kuarkan pasir2 halus tu
Toskan kering2
Goreng cili blender dgn bahan yg ai sebut di atas tu, agak2 cili dah masak, taruh garam (me guna secukup rasa) & oyster sos.
Masukkan sipot2 itu. Goreng sampai agak garing, then hidang.. Nyum2..


Mudah kan... 





Selamat mencuba, kawan2...



Side dish lunch semalam, ayam golek (beli kat pasar tani) & gulai lemak taugeh + tauhu.. Alhamdulillah..


Sampai sini, thanks singgah ya..





 sudi clicks?? :D

6 comments:

  1. zura baru jer kenal seafood tuh.. x sangka sunggu ade jugak seafood camtuh.. teringin nak try pepahat nih.. hehehe :)

    ReplyDelete
  2. Awak rasa die cam ner awak... hehehe xpernah mkn

    ReplyDelete
  3. tak pernah lagi makan siput mcm tu

    ReplyDelete
  4. pahat masak pedas mmg sedap. kalau masak halia pun sedap juga...

    ReplyDelete
  5. pahat masak pedas mmg sedap. Masak halia pun sedap juga.

    ReplyDelete
  6. baru nk try, dok google ja resepi ni .... nice

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)