18 July 2013

Poppy Seeds Cake




السلام عليكم & Hi... 


Cehhh mummyHaza sejak dua menjak ni asyik nak memBaking jek kan... Hehehe iya la kan, kang husband bising, mintak oven bukan main lagi kan, heheheh. Ok citer2 Vietnam nnt me sambung ya.. Kali ni me ade 2 org assistant yang sibuk sgt nak buat cake. Abang Irfan & Kakak Marissa.
Kami buat 2 malam lepas. Malam tadi me off masuk dapor, husband belanja kami berbuka di luar. Restoran Chinese Muslim. Entry nnt me post.



Tuang dalam loyang. Budak2 ni divided 3 bekas/loyang utk cake ni.



Suke sangat klu dapat 'mengocah'



Lepas cake dah masak, tugas si abang Irfan menyapu butter cream tu. Kali ni me buat kaler ijau pastel gitu..



Giliran kakak Marissa tabur gula2 manik tu :)



Tadaaa, cake siap!



Suke bebeno yek. Nnt2 kite baking lagi okeh.



Me taruh sikit sangat poppy seeds tu, next time kena taruh byk sikit. Barula bila gigit cake tu rasa crunchy.

Share resepi kat sini jugak.

`Poppy Seeds Cake`


Bahan2:
Butter 250g
Margarine 100g
Gula caster 250g
Garam 1/4 tsp
Telor 5 biji
Vanilla essence 1/2 tsp
Tepong 250g
Baking Powder 1 tsp
Poppy seeds 3-4 tsp

Cara2:
1. Panaskan oven 180c jugak panaskan loyang anda (sapu margarine sikit)
2. Pukul butter, margarine, gula & garam hingga ia ringan & kembang.
3. Masukkan telor satu demi satu sambil pukul.
4. Masukkan vanilla esen then tepung sedikit demi sedikit dan jgn lupa baking powder & poppy seeds, kacau dengan kelajuan perlahan.
 5. Tuang dalam loyang then bakar dalam 20-25minit. (hingga masak le)



Sekian untuk hari ni. Acik bz sungguh




 sudi clicks?? :D

1 comment:

  1. tudiaaaaa... sedap abes tgk kek tuh~
    sonok lah bebudak dapat 'menolong' yer..
    hehehe

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)