02 June 2014

Wholemeal Milk Loaf



Tadaaa

Ok hari ni rajin baked roti lagi. Dah niat nak buat 'roti uwan' hehehe

Alhamdulillah untuk uwan berbuka puasa petang tadi..

Meh kite share kat sini resepi roti ni,...

Me amik dari my friend Celina Yong


Mula2 tgk resepi mak aihhh, mcm susah je.. Tapi amoi tu kasi moral support to do this, do that.. Ehehe 


Overnight Sponge Dough
215g wholemeal flour
125g susu (sejuk)
2g instant yeast

Cara2nye: Campor semua bahan, uli sebati then simpan dlm tupperware masuk dlm peti ais for overnight (at least 12hrs- mokcik x ikut sbb lama sgt) kikiki



How to prepare wholemeal loaf:
Adunan yg di overnight tadi (kasi tear doh tu into pieces)
90g high protein flour
30g egg (klu yg kecik guna sebijik)
4g instant yis
30g sugar
2tsp milk (sejuk)
45g butter (room temp)

Cara2:

1. Camporkan semua bahan ke dlm mixing bowl kecuali butter, knead till smooth dough.

2. Masukkan sedikit demi sedikit butter & uli sehingga dough jadi smooth & elastic gitu. Simpan dlm bekas bertutup & ketepikan hingga size jadi double. (20 min lbh kurang)

3. Punch down the dough (daku sebut leyek kan adunan dgn roller) untuk expel udara. Klu ikot resepi di bahagikan 3 part tapi mokcik buat 1 part je then twist adunan kekonon nak buat bentuk pintal tu, kikiki




Gini la jadi bentuk roti mokcik yg konon2nye berpintal khas buat uwan..
Uwan happy sedap katanye ....



Tapiiiii tanpa rasa bersalah rasa mokcik lagi sedap dari Gardenia, upppsss hahahha


Selamat mencoba ya




1 comment:

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)