19 July 2014

Ikan pari masak asam kari kimchi




Sabtu 19 July 2014



السلام عليكم & Hi... 


Untuk Ramadhan 20, me masih claim hour setengah jam awal.
4.30pm start kete balik arah ke Shah Alam. Kota Damansara sgt bz okeh.

Semalam tekak rasa mau makan benda asin2, masam2... hikhikhik xdek isik tau, xyah tanye. Ai nak stop beranak dulu. 



Mari berkenalan dengan tomato, budak ni makin kuat makan. Lagi2 klu ade lauk ayam. Sekarang Muhammad Baby pulak start ikot abg tomato suka mkn ayam tang drumstick tu.
Masing2 berebut drumstick. Sekrg nak beli ayam pon yg dah siap2 potong so iols akan pilih part chicken yg budak2 ni makan ajek. Tang dada tu mmg x amik la.



Berbuka semalam xbanyak lauk sebenarnye...

Ikan pari masak asam kari bersama kimchi
Kacang buncis goreng dengan udang
Telor dadar goreng
Sambal petai leftover semlm tu



Tadaaaa...

Bhn2
Ikan pari daun di potong2. Nak buang bau lumurkan dengan asam jawa then cuci lps 10min.
Bawang merah, putih, cili kering, lengkuas, buah keras & halia dikisar. (Sukatan ikut masing2 ya)
Serbok kari ikan dibancuh dgn sedikit air.
Serai di ketuk, bancuhan asam jawa, bawang besar di mayang.
Klu korang nak letak daun kesom lagi sedap. Peti ais ai ade bunge kantan yg nk layu sebatang, boleh le dr takdek.
Kimchi
Tomato
Garam & perasa


Cara
Tumiskan bahan kisar, bawang besar, serai & bancuhan kari hingga naik bau.
Masukkan air kacau hingga mendidih then masukkan ikan, bancuhan asam jawa, garam, perasa & kimchi anda..
Masak sekejap jek lps tu kang hancur pulak ikan pari.




Inilah kimchi yg menawan hatiku... suka sangat2. Sodap hingga menjilat pinggan jari. Malu >__<
Tapi serius sedap. Yg ni ai beli di MyMydin Bukit Jelutong. Harga xingat mcm dlm rm12 sebotol tu, tapi puas hati tau.
Kadang2 sahur makan ini dengan nasi putih, sedap. Tengah cheat DA, :p




Sayur paling budak2 boleh telan. Tu xlain xbukan sebab ade udang. MommyHaza cakap klu nak udang tu, sila makan bersama kacang buncis. Hahaha terpaksa akur diorg.



Desert kami hanya ini, cucur kucai dengan ikan bilis. Cicah sos cili. Fav si abang Arman.


Uols berbuka ape semalam?

Hari ni me berbuka di DARC. Booking utk bufet malam ni lebih kurang 600 orang, pengsan!





 sudi clicks?? :D

4 comments:

  1. Yum..yum..sedapnya.
    Tak pernah try lg buh kimchi ni,nmpk mcm sedap tu..

    ReplyDelete
  2. wow kimchi.. korean da ni hihiks.. bibigo ni yang psy jadi duta tuh dah masuk malaysia rupanya dah siap halal malaysia lagi.. boleh cari ni. kimchi stewwww..

    ReplyDelete
  3. amboiii..sedapnye ikan pari masak asam tu..letak kimchi ehh?? hehe..ila xpernah lagi makan kimchi..hehehehe....

    ReplyDelete
  4. mchi ni pe rasanye ek .. tak penah mkn jakun betui kan ... hihi

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)