14 November 2014

Cinnamon Roll

السلام عليكم & Hi... sudi clicks?? :D




Balik je dari keje semalam saya memBaking roti lagi... Buat cinnamon roll gitu. Kalau kat negara omputih, cinnamon roll ni breakfast untuk diorg.


Bahan2 overnight sponge dough (saya buat subuh masuk peti ais, ptg balik keje trs buat)

220g tepong roti
130g fresh milk
2g mauripan

Mix semua jadi dough

Bahan Dough:
110g bread flour
12g fresh milk
30g egg
7g mauripan
5g salt
50g sugar (saya kurangkan)
12g milk powder
45g butter

Korang ulilah bahan2 ni jadi dough jangan lupa overnight dough awal tadi ye. Rehatkan dough sampai besar seganda 
( ¯﹀¯ ) 



Bila dough dah proof, roll pin kasi keluar semua udara..



Bahan filling:
2 sudu besar gula
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar serbuk cinnamon~ sy kurangkan
(Mix semua sekata)

Sapukan butter atas permukaan dough, then taburkan bahan filling tu.



Korang start gulung dough yg dah isi filling tadi. Padat2 skt ye.


Potong roll dough sama size.



Susun dlm tray pembakar. Sapu butter dulu.

Rehatkan lagi hingga saiz berganda ye.



Ok bakar adunan selama 25-35 min ikot kepanasan oven anda. Bakar 170-180°

Klu nak sedap bakar 20min dulu then terbalikkan cinnamon roll tu. (Tapi ai xbuat, leceh)

Untuk glaze,
Bahan2: 
100gm whip cream (saya guna Anchor brand)
1/2 cawan icing sugar (saya guna 4 titis stevia) icing sugar habis(*´▽`*)
2 sudu bsr butter
1 sudu kecik vanila essence 

Mix dalam bowl guna mixer hingga smooth.


Setengah resepi xdek pon overnight sponge dough, tapi saya dah biasa buat. Adunan akan jadi lembut lagi uols..


Utk glaze tu saya refer dengan member nurse saya. Dia pandai buat Cinnamon Roll uols...

5 comments:

  1. Kakak makan macam tu aje pun dah sedap Haza
    Kalau dpt toping macam ni aduhai mestilah lagi sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhee haza 1st buat cinnamon roll ni kak... Makan panas2 dengan kopi pulak, sedap rasanye..

      Delete
  2. Assalam sis,
    iols dah baca 4 kali dok benak situ laaaa...
    nampak sangat iols blur kan3
    bahan sponge dough tu apa? bahan2 dough tu laen pulop ek?
    jangan mare he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Hehhee mula2 nak meroti dulu pon iols xberapa paham. Overnight sponge dough tu xpayah uli just mixkan semua tu then bulatkan dough masuk dlm bekas bertutup, simpan dlm fridge semalaman.. Dough ni nnt di kutil kecik2 & masukkan dlm adunan dough ke 2 tu :)

      Delete
  3. waa..sedapnya nmpk..
    dalam sibuk2 pon rajik jugak kak haza memasak

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)