Homemade Pumpkin Bread
Hehehe
Rajin sekarang nak baking bread. Xdek breadmaker, so mokcik guna kudrat tangan yg ado.
Selalunye buat roti pumpkin tapi bila dah start Atkins balik, mokcik tukang membuat aje la. Kasi diorg makan :)
Beginila rupa Roti Pumpkin yg mokcik suka baking sekarang
Bahan
Pumpkin 159gm (steam)
High Protein Flour 280gm (me mix dgn wholemeal flour)
Egg 1 biji
Yeast 3/4 stp
Salt 1/8 stp
Honey/Sugar 40gm
Milk 30gm
Butter 30gm
Cara
1. Mix semua bahan kecuali milk & butter. Sebatikan dengan tuang susu sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
2. Then start menguli doh dengan butter sedikit demi sedikit jugak.
3. Uli hingga doh jadi smooth & elastik (uli cara campak2 tu lebih kurang 1 jam total)
4. Bulatkan doh then ketepikan utk sejam (kasi saiz double gitu)
5. Lepas dah sejam tu kasi express air guna roller pin. Masukkan doh ke dlm bekas utk di bakar. Sebelum tu ketepikan utk 45-sejam lagi. Kasi double sz lagi :p
Klu nak letak segala jenis seed bolehla sapu sikit air di permukaan doh sebelum taburkan seed tu tau.
6. Bakar 180•c 40 minit
(*´³`*)♡ ♬*゜
Selamat mencuba!
ps: Kualiti gambar xmemberangsangkan huhuhu
cantik tu...gebu gebas. nida yg ada breadmaker pun jarang baking roti..mood ke laut
ReplyDeletenampak sedap.. blh cuba buat jugak nanti
ReplyDelete