31 December 2016

Schooling ling ling...



Salam Sabtu... 31December2016

Ape khabar semua.. kami alhamdulillah..

 

Khamis (29.12.16) lepas, my Eizlan dah start orientasi Darjah 1 sekolah agama. Me xdapat pergi sbb ade case belah pagi dengan tengahari tu. So ayah nye lari kejap dr kursus, nasib baik kursusnye di Shah Alam jek. Alhamdulillah settle dah semua yuran sekolah agama.


 

Tahun ni bertambah sorang lagi anak yg beruniform. So total 20 pairs la ibu diorg kena iron. Buat kali pertama je kot sbb diorg dah pandai iron baju sendiri except si Eizlan la.

 

Bukan senang nk senang. Ni total 5 anak primary school. Berpeluh ketik nak membayonye.. Untuk 4pairs uniform, stokin & 2pairs shoes each anak. Untuk sekolah agama & kebangsaan. 
Diorg ni masih xpandai jaga uniform, klu x mmg mak suh gilir pakai yg lama. Abg irfan mmg xboleh pakai yg last2 year punye uniform sbb tinggi dia 'menggalah' 😄

 

Buku2 pon semua siap balut dah. Mak nak relax2 awal tahun ni😅 Hari ni last day in 2016.. saya nak menyusun 10 jari nak mohon maaf sekiranye sepanjang yg membaca blog ni ade yg terasa hati ke.. sorry tau..

19 December 2016

Desa Balqis (part 2)

Assalmmualaikum semua..

Mari sambung cite Desa Balqis sblm acik menjadi malas. Hihuhuhu

Malam pertama kami sampai sana, mmg bercadang nak  buat BBQ sbb sy dah siap perap ayam2 & sotong2 kat rumah, TAPI kan... dah sampai Melaka baru teringat barang2 yg di perap tu tertinggal dlm fridge😂 sadis betul, huwaaaa 

So bila dah sampai Desa Balqis, dah check in, dah tinjau kawasan, turunkan barang2 dlm chalet, sy & husband keluar mencari ayam2 di kedai2 berdekatan. Alhamdulillah jumpa..

 

Taaarrraaa nasik dah siap2 masak dr rumah, pi kedai runcit terjumpa pulak instant kari ayam tin Yeos, boleh la di jadikan kuah. Bukan setakat ayam, ikan & sotong pon ade sekali. 


 

Hari ke 2. Pagi2 lagi diorg dah terjun pool & laut sebabnye dua hari kat sini air pagi hari di chalet tekanan agak rendah. Husband sampai col receptionist tanye pasal air, sorry ekk kacau uols pepagi.

Then husband ajak ke Zoo Melaka. Melihat binatang2 peliharaan orang. Gitu. Tapi bila habis round kan acik xnampak pon si crocodile, ke acik yg lambat tau @ mmg xtau. Hahaha acik anggap diorg dah bwk croc pi Taman Buaya depan sana tu.

 

Anak2 den. Abang irfan menggalah sekarang. Duk makan tido cuti sekolah ini la hasilnye😅

 

Paneh tapi alhamdulillah berangin jek sepanjang jln2 dlm zoo tu. Lepas jek kami masuk kete utk balik 2pm tu, hujan turun dengan lebat sekali. Kami belum lunch tau time tu, husband guna waze mencari restoran asam pedas. Teringin sangat. Banyak kedai yg top 10 dlm google semua tutup, hissss so jumpa 1 yg bukak.. 

Restoran Man Asam Pedas di Kota Laksamana.


Kami order asam pedas tetel & ikan kembung.. So shedappp.  

Dlm perjalanan balik, sy cakap ngan husband teringin makan kuih keria antarabangsa Hj Jalil di Limbongan. Time ni still hujan. Ingatkan hujan xramai yg menunggu.. rupanye ramai. hehehhe Tapi 15min ajek saya beratur. Boleh beli 20 bijik seorg RM12. Sebijik 60sen.

 

Sodap bagi saya. Viral betul.


Night scenery. Nyaman.
Mmg kena off aircond. Anak2 dengan mak sekali xtahan sejuk. Then uols boleh bwk ridsect jugak walaupon chalet ade sediakan ubat nyamuk elektrik tu.

Sampai sini dulu semua.. Mak Misi ade case pagi ni. 

18 December 2016

Desa Balqis (part 1)


Salam buat semua..

Dah dekat seminggu x publish. Acik bz. Bz dgn anak2 yg bercuti sekolah ni. Last wk yg cuti bersambung tu saya ke Melaka. Kami ke Desa Balqis, Kuala Linggi. Cuti2 kat situ 3h2m.




Husband booking chalet sini since 2bulan lepas. Rumah (chalet) yg blm di booking hanye rumah PAkCu. Kiranye paling comel ade 1 bilik. Lain2 rumah full booking time tu. Jadi la drpd xdapat, hehehe

 

Suasana dlm rumah PakCu. Bilik ade aircond tapi malam kena off, ya Allah sejuk betul. Ade sinki, fridge, tv, dining table yg comel & sofa.

Bahagian luar ade balkoni di depan & belakang.

 

Toilet hotel 5 bintang😆 cuma xdak jakuzi.

 

Cantikkan? Rumah PakCu paling belakang sana. Yg depan besar. PakLong kot. Kikiki. Masa saya ke sini ade 2 keluarga besar yg menginap di sini. Diorg buat familyDay.  Korang boleh tengok kat web. Banyak services @ aktiviti boleh buat kat sini.

 

Jln arah ke depan ade pool & betul2 tepi laut. Bebudak lepas berkubang dlm pool, terjun laut pulak. Tapi air laut warna x cun😅

 

Saya berdiri di kolam. Tengok laut sebelah jek. Husband kate rumah batu tu rumah owner Desa Balqis. Seorang arkitek. 

 

Sampai sini dulu ehh.. anak2 ngan husband semua sunburn teramat. Asyik ngulang ke pool ngan laut.

09 December 2016

Vietnamese Roll ~ resepi




السلام عليكم & Hi...

Semalam saya sempat buat Vietnamese Roll uols...
 Sebenarnye teringin nak makan Vietnamese Roll ni tapi kat Vietnam. Hahaha
 Gigih google resepi. Laaa kacang jek. Tapi yg ni yg simple2 punye tau.



Taddaaaa.. Sila pilih, gomok ade, pendek ade, panjang & slim pon ade. Adoiii
Susah jugak nak roll paper rice ni rupanye. Ganas sikit boleh terkoyak.



Bahan2:
Udang di rebus & kopek
Crab sticks di celur
Su'un di celur
Spring Roll Paper (cari di mall2 mesti ade)
Coral Salad
Air suam utk rendam rice paper tu.

Cara roll:
* Rendam rice paper dlm air suam (jgn lama nnt lembik & koyak) dlm 4saat mcm tu.
Letak/susun bahan2 atas rice paper tu, tabur kan sedikit lada putih then roll perlahan2. 



Bahan sos cicah:
2-3biji bawang putih tumbuk
sos ikan 2-3sdm
sos cili 2sdm
jus limau / lemon
cuka dlm 2sdm
gula & garam
cili merah 2-3batang
Air suam

*Kacang tanah goreng then tumbuk kasar*
(sy xbuat sbb malas skt)

Cara buat sos cicah:
Masak semua bahan sos hingga agak2 pekat then taburkan kacang yg dah di tumbuk tadi.


Klu resepi yg asal dr sana kan, banyak sayur2 kena masuk yg dihiris / potong memanjang seperti, timun, carrot, daun bawang, daun pudina etc.
Saya mmg xleh follow resepi asal sbb kang anak2 xmau makan.



Dinner kami malam tadi. Super simple. Kikiki
~Kerang asam jawa
(kena repeat balik sbb lupa masuk tomato)
~Sardin + kentang
~Ayam rangka goreng
~Telor dadar



Mak & apak.
Gambar lama.




08 December 2016

Nasi Bamboo




السلام عليكم & Hi...


Nak tampal kat blog ni..

Gambar throwback
Sabtu 3.12.16
Lunch
Nasi Bamboo Sungai Klah, Sungkai, Perak



Sebelum sampai ke kampung..
Lunch di sini. Kali ke 4 makan di restoran ni tapi 1st time singgah lepas restoran ni pindah kat kaw baru ni.




Menu yg kami amik lunch hari tu;
Daging Kambing bakar



Nasik Kukus
Nasi panggang pon ade, tapi lupa nak order.



Ikan bakar & asam cicah nye sangat2 sedap



Yummy



Ayam bakar percik



Yg ni masuk dlm set nasik.
Sambal, keropok ikan, kuah kari & kelapa goreng garing



Mak & anak sulung hehehe
Ramai kate abang irfan dah bambam.
Cuti2 sekolah ni, dia duk rumah.. Time2 hujan pulak tu.. Memang ngulang ke dapor je la keje nye.



Gambar sabotaj. Nyampah.
Uwan & Kimie
Kimie sekarang dah besar. Dah xpayah risau nak bancuh susu dlm kete. Kasi Dutch Lady kotak ok je dia.




Jangan lupa singgah sini klu uols plan ke HotSpring Sungkai. Atau macam kami ada kalanye lalu sini klu nak balik kg. Elak jem kat hidway sebenarnye.





07 December 2016

Lemang Periuk Kera




السلام عليكم & Hi...


Dah breakfast ke uols.. ke tgh masak2 utk lunch?..


Breakfast saya kat OT pagi ni
Scramble egg (saya masuk slm m/vawe ajek pusing 2-3min)
Butterscotch toast



Kuasa IG (instagram)
Aduhhh klu post makanan tu, semua tengok teringin. Semua macam sedap..
Alhamdulillah sedap ya amat Lemang Periuk Kera ni.
Dah lama usha dlm IG dia. Semalam 1st time order & rase. So yummy!
Sekilo lemang tu RM37
Sambal daging hitam 1/2kg RM25
Free delivery kat Puncak Alam.
Uols boleh search kat IG Warisan Periuk Kera



Si teruna ibu.
:)

06 December 2016

Pucci Satin Shawl



السلام عليكم & Hi...

Stock baru masuk~6 Dec

Shawl Pucci Satin Rossa 
Sz: 1.8m x 0.7m
Senang bentuk
Kain sejuk
Mudah di iron
Hand wash (celup2 mcm tu je)







Ada macam2 warna.
Sehelai RM20 (exc post) Murah kan..
Amik lebih dr sehelai acik kasi RM18

Berminat WA 010.334.5154 (Haza)



Model tersebut pakai tudung tanpa di iron, pemalas kuikuikui
Tapi shawl tu tetap cun tau.. Lembut jatuh ke bawah.

Tips: Nak iron bahagian bunga, pls iron terbalik kan ye.




Tekwando




السلام عليكم & Hi...

Selasa dah hari ni. Pejam celik, pejam celik, dah masuk minggu ke 2 cuti akhir tahun budak2 sekolah kan.. Anak2 saya duk kat rumah je dengan saya. Tahun ni xhantar diorg balik kg mcm tahun2 lepas. Eizlan naik tahun 1 2017 ni. Syllabus Tahun 1 utk 2017 pun dah lain. Harap2 sangat anak2 ni boleh buat terutama tomato saya tu. 
So, di sebabkan itu Tcher Zue amik inisiatif utk adakan kelas linus selama 3 minggu sepanjang cuti sekolah ni. Terima kasih banyak2 Tcher, jasa kalian semua sgt2 xterbalas dek kami.



Entah kenapa gambar ni myakitkan mata. Hahaha maybe warna nye kot. Wajib masak hari2.
Lagi2 duduk kat rumah diorg cepat jek lapar.
Selalu lunch kami merangkap dinner jugak.

Sayur campur goreng
Asam pedas daging
Pekasam ikan tenggiri (yg ni ikan fresh, beli dengan my fren) 
Lemak pedas siput sedut 
Ulam petai.



Sepanjang cuti sekolah jugak, kelas tekwando diorg tetap berjalan tiap hari Ahad. Xdek cuti2.
Mungkin klu cuti pon, Hari Krismas je nnt kot.
Gambar hari pertama diorg ke kelas tekwando September lepas.



My baby dlm proses memujuk maknye.
Dia nak join tekwando tapi ayah & maknye kata tunggu beso sikit...
Hihihi



Alhamdulillah baru dapat tali pinggang kuning last week.
Hahaha lambat daftar, lambat la dapat tukar2 belt kan.




02 December 2016

December sudah ~ misi tak tercapai




السلام عليكم & Salam Jumaat buat semua...


Hello December!

...Ya Allah.. Kuruskan lah hambamu ini...
Aduhhhh berat naik cepat mcm MRT, turun kilo mcm siput sedut, haihhh
Target 2016 x tercapai.. huhuhu

Ok baru beberapa hari start balik diet. Me & husband. Selain ke Gym buat workout.
Tapi turun dia mcm susah nye. Tak pe la.. Pelan2 ye.
Maklumlah bulan dobelas banyak org kawen, perut berlagu riang mintak nasik minyak, acaner nak diet. Hahaha.. 



Sanggup tu klu gi kedai mintak kambing bako semata. Nasik xpayah. Hewhewhew



Masak adalah aktiviti tetap di rumah walaupon mak diet.
Simple jek macam ni, si Kimie suka beno dengan lala sekarang. Bertambah makannye.



Dah hampir seminggu saya buat bento sarapan utk husband>
Tapi xjugak buat utk diri sendiri. Selalu je ngelat.



Hahha, hari tu gas habis. Roger husband balik keje tolong beli utk dinner..
Taddddaaaaa
Sushi.



Akak sekarang.
Jauh lagi perjalanan nak kurus macam model, hahahah



28 November 2016

my green Kangoo




السلام عليكم & Hi...

Kikiki...

Kangoo tu kete. Bukan kangaroo yek. 
Dah setahun saya pakai renault lama ni. Alhamdulillah 1st owner dulu org Japan.
Memang terjaga baik kete dia.
Husband beli present untuk saya. Alhamdulillah. Saya suka bentuk nye yg unik. Huge & tinggi dr saya. SUVs & 7 seater. Hahahaha. Boleh pulak jadi suka mcm tu kan. Bawak lanyak ke tempat keje.
Kadang2 jek saya pakai Lancer tu. Lagi2 klu saya dah lewat, so Lancer tu boleh bawak laju skt.



Beli hari tu kosong jek. Then husband touch up.
Saya nak warna pink sebeno nye mcm gambar bawah ni..


Google

Cun wooo



TAPI... mmmpp.. alahai.. patut bersyukur kan. Mokcik nih.
Hijau pon cantik, cerah mata tiap kali kuar dari tempat keje.



Dah sampai kami ke Cameron Highland hari tu dengan Kangoo saya ni.
Tapi ke Langkawi hari tu, husband bwk si merah. Dia kata perempuan ni bukan betul. Kang mcm2 shopping barang nak letak mane tu? Kangoo xdek bonet ye. Kena simpan 3rd seat baru busau itu bonet. Hihihi
Sebenonye bila drive kangoo kan, me feeling like Korean. Sila muntah ijo.



Last, belanja 1 gambar lama masa kami ke Cameron Highlands. 
Rupanye Kedai Kak Yah tepi jalan tu best friend uwan.
Kecil dunia.



 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy