05 October 2017

Rotavirus


Assalammualaikum..

Ape khabar semua.. 

Teringat anak saya Kimie warded hampir seminggu di sebabkan ROTAVIRUS. Dia start muntah2 hari Ahad, hari yg sama mase saya leaking air ketuban. Ingat kan ‘pembawakkan’ sebab Kimie mmg ‘penolakkan adik’ sgt2 sejak awal saya preggy. Gitu.. hihihi

Husband bwk sy ke hosp dulu sblm balik settlekan Kimie. Sementara husband dgn sy di hosp, adik ipar bongsu (kebetulan dtg ke rumah weekend tu) bwkkan Kimie ke klinik sbb muntah byk kali. Xmakan, xminum.. Hanya dia sorang yg kena.. alhamdulillah anak2 lain xkena jangkitan.


Hari Isnin saya keluar hospital dengan bby, tgk dia kat rumah makin lembik.. Komplen sakit perut, cirit birit, muntah. Perut jadi mengeras..
Husband terus bwk ke KPJ Shah Alam malam tu. Admitted.
Check +ve utk rotavirus. Huhuhu kesian anak ibu.



Dia on iv drip. Antibiotik.
Buat xray , CT scan semua. Perut makin kembung & sakit. 
Saya yg kat rumah ni tak tentu hala rasanye.. Saya nak pergi tengok tapi baru sehari dua berpantang.. 


Merening perut dia. Mata sunken dah.. 
huhuhu. Asyik merengek. Pergin tiba2 sampai husband pakaikan dia pampers. Tak pernah dia sakit teruk macam ni. Sepanjang seminggu kat hosp tu, husband yg temankan dia. 



Apa itu ROTAVIRUS

Ini adalah jangkitan usus yang biasa berlaku pada kanak-kanak yang berusia kurang daripada 3 tahun. Gejala-gejala jangkitan ini ialah cirit-birit, muntah dan demam. Kekurangan cecair badan disebabkan cirit birit dan muntah ini boleh membawa maut jika gantian cecair tidak diberi dengan segera.

Myhealth.gov.my


Tapi kan.. tapi kan... lepas discharge dr hosp, dia punye sayang kat baby Aisyah punya la.. pantang nampak asyik nak cium. Mula2 keluar ward mak mmg xkasi dia dekat kat bby lagi. Takut kan.. alhamdulillah dia dah sihat sepenuhnya..

04 October 2017

...Alhamdulillah...


السلام عليكم


Syukur alhamdulillah.. saya selamat melahirkan baby girl 11/9/2017 yg lepas.. semasa preggy masuk aje 36weeks.. Bersalin normal dengan berat bby 2.4kg pukul 1.49am di SALAM Specialist Centre Shah Alam. 


Husband menemani sepanjang mommy sakit nak bersalin. Start sakit yg sgt2 1.30am (6cm) within 10min dah fully dilated 1.40am di labour room, 1.49am bby kuar.. 

Dr Siti Mariam pon xsempat sampai labour room time tu. Dr sampai 10min je lps bby lahir, Dr senyum ajek sbb bby Aisyah xsempat2 nak tggu pagi hari. Dr check then kata xperlu jahitan, yeayyy!! Hehehe alhamdulillah dipermudahkan olehNYA. Conducted by Midwive yg sgt bagus..

Pukul 2pm hari yg sama kami discharge home.. sbb bby ok & xdek joundice. Tapi seminggu lps tu bby check in balik di SALAM sbb dah ade jaundice.


Bby Aisyah dah 3minggu usianye.. next week start dah routine cucuk2 imunisasi kat klinik.. semoga anak dara ibu sihat & sentiasa menjadi anak yg solehah ye sayang..

15 August 2017

32wks


Alhamdulillah.. 

Dah 32wk saya sihat, cuma xboleh nak berdiri lelama. Nak terkeluar baby rasanye. Last jumpa Dr Siti Mariam hari tu, dia kata rahim saya 'jatuh', tanye nye ade angkat brg berat tak? Saya kata saya baru pindah rumah.. So, Dr Siti dah betulkan sikit (naikkan) rahim saya. 

11.7.2017 lepas sblm jumpa pakar utk bersalin, appt terakhir dgn DrZaini suh saya buat MGTT. Alamak, result kuar 2hour lps mnm air gula tu tinggi lee ~9.6mmol/L 😅 

So lepas jumpa Dr Siti Mariam di SALAM Hosp, dia suruh saya buat 1 set BSP (blood sugar profile) @32, 34 & 36wks nnt.

Semalam dah buat 1st set BSP. Post dinner 2hour, berkejar saya dinner sengsorang. Diorg bukan nak dinner awal..


Saya sempat masak 2 dish ~ cili ketam & masak lemak putih taugeh & tauhu + kucai & baby corn. Rencah ikan bilis ajek..

Update rumah manis rumah



Bahagian belakang & tepi luar rumah dah plaster.. Alhamdulillah..


Dekat sangat bumbung rumah saya dengan jiran sebelah😆

Harap2 dapat duduk rumah ni sebelum tahun depan. 

Sampai sini dulu..


11 August 2017

Hujan


Assalammualaikum semua..
Salam Jumaat

Hujan dr pagi bawak ke petang..
Dah berapa mggu ni panas ajek.. Alhamdulillah sejuk bumi Puncak Alam hari ni



Hujan lebat. Budak depan rumah happily berlari2 dlm hujan.. Demam nnt..

Saya dah start batuk, sesema & rase mcm nak demam dah sekarang. Ade ubat Piriton Dr Zaini bekalkan, tapi disebabkan kena amik 3x sehari rasa sy lambat nak baik sebab ubat ni mengantuk. Saya amik mlm sblm tdo. Siang xboleh sebab saya kan mak supir😂



Jeles tau.. Budak ni sambung tdo kat bawah pulak. Last2 bangun paginye pukul 10, haihhh

Saya xboleh nak join, hidung block. Xbest nak baring2. Cepat la esok. Sabtu mak nak landing2.. Penat bz seminggu ulang alik hantar amik anak sekolah.


10 August 2017

Kisah Home Sweet Home



Salam blog.. 

Harap sgt2 kali ni rumah siap terus. Sepanjang preggy & sblm preggy lagi proses buat rumah kat Bukit Hijau tu dah stop. Sape xsedih. 2x pindah rumah. Latest pindah tgh bulan 6 ritu.. terkejut org sbb tgh sarat sebuk mengangkat kemas barang rumah. Nasib baik ank2 ade..

Panjang cerita... nak cerita pon xtau bila boleh habisnya. Huhuhu. Aliran duit koperasi tukang buat rumah (kontraktor) stuck pulak. Pasal tu la rumah tergendala.. Nak husband kuar duit, dah separuh dr nilai rumah tu dilaburkan.. Haihhh penen. Xpelaaaa.. Tunggu je la siap rumah tu.. InshaAllah moga ade rezeki kami kat situ.

Nak dipendekkan cerita, ade 1 kawan husband i.e kontraktor nak tolong husband settlekan rumah tu. Kontraktor asal pd mulanye xsetuju, (mestilah dia mulakan, dia kena complete kan) tapi bila husband cakap leklok yg member dia xamik untung ape pon (atas dasar kawan) baru la dia setuju. Syukur alhamdulillah.. 

Awal minggu ni.. start la diorg sambung keje yg terbengkalai sepanjang hampir 10 bulan pendek kata hampir setahun😄 sebenarnye.


Rumah bata dah siap cuma yg belum siap plaster dinding, lantai, siling, cermin tingkap, pintu tu.. rumah ni xdek la beso mane.. beli tanah lot 50'x85'. Ade lah tinggal sekangkang kera tanah sekeliling rumah. Cukup klu nak tanam serai pandan sikit. InshaAllah cukup utk kami yg ramai ni. 



10/8/2017~ Plaster dah siap bahagian atas porch sana & bilik anak2 bujang. Lain2 belum. Wiring & pipping minggu ni jugak diorg buat. Semoga kali ni xdek yg terbengkalai lagi.. aminnnn.. 



Ok, nak tempek gambo durian. Saat menaip ni sebenonye mak teringin sgt2 durian.. aduhh mane nak cari memalam mcm ni..


Aduhhhhh.. last week punye ngidam dah settle.  Minggu ni xdpt lagi.. huwaaa husband kate ni bukan ngidam dah ni. Ni asal pantang nampak lalu newsfeed kat FB😆

09 August 2017

Foodie


Hehehhe..

Assalammualaikum semua..

Saje nak upload gambar makanan kat dlm blog ni.. Makanan yg simple2 ajek saya/uwan sediakan..



Tadddaaaa sarapan pagi tadi. Sandwish + chili tuna. Mak aihhhh pedas sangat2. Saya try brand bumble bee. Pedas tak tertahan..




Dinner malam semalam.. Salmon Bake. Cara saya simple ajek.

Lumur ikan salmon dengan garam, lada hitam kasar, olive oil, bawang putih & halia (ditumbuk). Tabur origano & perap 1-2jam. Lagi lama lagi best, tapi saya perap 1/2jam ajek. Hehehe tak kuasa nak menunggu.

Bakar dlm oven 190c 15-20min.

Macam biasa perut melayu kan, makan dengan nasik putih panas2 gitu😆




Konon2 nak buat cekodok viral ~ cekodok kembong yg bulat2 tu.. Tapi xrajin nak menggentel. Uwan pulak dah siap2 kan potong bawang kecik dadu2 & ikan bilis. So jadi la cekodok bertanduk 😄

Nak share resepi cekodok viral tu kat sini.

2 cawan tepong gandum
2 cawan air panas
Sesudu kecik garam
2-4 sudu besar gula
Atau uols boleh je guna susu pekat. Lagi sodap.

Mix semua bahan. Air panas tu kena betol2 panas ye.. tu yg menyebabkan cekodok jadi crispy diluar, lembut didlm. Nak menggentel tu sapu sikit air kat jari jemari & tapak tangan. Goreng hingga kekuningan & boleh hidang.




Bubur pulut hitam by uwan. Kali pertama ngidam bubur ni mase preggy si irfan. Member Assunta Hosp tolong belikan kat PJ.




Kat Puncak Alam ni tengah musim panas dah seminggu dua. Panas sgt2. Bila makan ais krim vanilla + buah delima tak ingat hape. Lepas tu sakit tekak batuk bagai.. 




Breakfast berapa hari lepas. Roti bakar dengan telor mata kerbau & ceddar. Taruh sos cili, yummy.. Telor ty saya masak dlm microvawe. Lumur bekas dengan spread then pecahkan telor. Set 1-2minit ajek. Sebelum tu poke kuning telor dengan garfu sikit. 

Sekarang sejak dah jadi suri rumah sepenuh masa ni... mase saya banyak dengan uwan. So pagi2 sarapan dengan uwan. Kimie jarang sarapan sebab dia bangun tdo kul 10am lebih. Macam anak raja betul.


01 August 2017

31weeks ~Durian



Assalammualaikum semua..

Alhamdulillah mummy dah 31wks of pregnancy. Takot sebenarnye bila dah masuk 3rd trimester ni. Mcm biasa 4 anak sebelum ni mmg start contraction mencecah ajek 6 bulan preggy..



Hopefully adik bby comfy kat dlm tummy ibu. Cukup bulan kuar yek, xsabar ibu nak jumpa.. still xtau boy @ girl kat dlm tu☺️

Jumaat ni antenatal dah start di Salam. InshaAllah akan bersalin kat sana anak ke-5 ni. Semoga urusan kite dipermudahkan Allah swt ye adik.. 

Sejak preggy ni saya asyik la ngidam makan durian. Pantanggggg nampak🤤 terus terliur. Sighhhh


Selalu beli kat depan Econsave Puncak Alam ni. Kat sini still mahai.😒



Pakwe ai la yg selalu belikan. TQ lebiu. Tapi lps makan badan panas YaRabb kan. Musim panas sgt sekarang ni. Kata husband sampai September.. fuhhh xdapat nak bayangkan sy berpantang dlm musim panas.. 



Sabtu lepas (29-30.7.17) abang ade program pemantapan UPSR 2017 di UiTM Puncak Alam. Harap2 dapat manfaat. Dia baru jek habis trial UPSR last week. So far blm dpt result lagi. 

Tinggi x abang irfan? Sebelah dia (kanan) tu kawan sekelas dia, rendah ajek had bahu dia. Entering 12years old ujung September ni. Dia antara murid yg tinggi kat sekolah dia. Tapi ade yg lagi tinggi, uihhhh
Abang irfan 159cm berat 45kg sekarang hahahha.. kau baka sape ehhh?! ibu dulu tinggi 153cm brt 53kg mase tingkatan 5 tau. Primary school mmg rendah normal. Ayah pon mcm tu. Tapi kami berdua ade atuk yg kategori tinggi. Dua2 atuk dah meninggal. 

Ok.. sampai sini dulu..




26 July 2017

Lion Cut


Semalam hari bz saya.. Saya akui bz seorg suri rumah lagi teruk dr mak yg bekerja😋

Ade je keje xsiap2. Sampai nak curi2 nap pon xsempat saya.. bertabah la bby kecik dlm tummy.. cukup mase nnt kite rest sama2..

Smlm saya drive ke Sg Buloh hantar anak bulus saya ke vet. Casper kena cukur habis badannye. Kena buang semua bulu2 sebab gumpalan bulu bwh badan dah worse. Sampai nmpak dia xberapa aktif, senang kata nmpk mcm kucing sakit akibat gumpalan bulu tadi dah tertarik sekali skin ie; sakit.. So vet kata mmg kena buang under sedation. Saya pi ke Zul Erwan Vet utk check condition casper fix for sedation @ not. Then bila dah check vet kate proceed for lion cut / fully cut sebab bawah leher pon ade jugak gumpalan tu.

Wt: 3.8kg, Age: 1yr4mon (male)



My Casper•

Ibu harap cepat la naik balik bulu mu casper.

24 July 2017

Maafkan saya


Aduh.. baru perasan diri sendiri ade blog rupanye 😜

Assalammualaikum...

Bz dengan kehidupan.. saya officially dah jadi suri rumah tangga.. since Eizlan warded di PPUM tuhari.. HR release sy early.. Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan sampai Eizlan naik sekolah balik betul2 lepas sambutan hari raya..

Sekarang dia sendiri dah xperlukan crutcher lagi utk berjalan. Suppose Dr order partial weight bearing tapi dia sendiri dah buat fully.. So, Dr pon xtau nak cakap ape. Budak2 mmg akan forced diri sendiri utk berjalan compare kids yg injured bahagian tangan @ lain2 part. 




Kenangan dia bertongkat mase mula2 sekolah. Disebabkan luka skin graft tu masih baru terpaksa dia guna kasut sebelah2 lain. Xpela nak.. Janji luka xnaik kiloid tu dah tenangkan hati mak..




Appt dgn semua specialist yg involved May lepas. Lps ni appt jumpa Dr2 dlm 3/12. InshaAllah September nnt.

Terima kasih atas ingatan & doa2 utk Eizlan.. kami hargai sgt2.. 

27 April 2017

Day 1



Hari ni start dressing wound eizlan. Kesian sgt dia screaming once they touch wound tu walaupon dah kasi i.v painkiller.

 

Ibu tau dressing tu sakit elan.. 
Petang tadi Doc dah top up Syr Morphine utk anak ibu... 😭

Harap2 ade harapan balik esok untuk sambung nxt step or tx. Kesian anak ibu..

26 April 2017

Alhamdulillah



1st step dah settle.. Wound debridement, tendon repair & k-wiring done. Nurse anto elan masuk OT ditemani mak nye ni sampai dia tdo. Sedih mak tengok.. Perasaan aneh walaupon ko sendiri OT nurse☺️ Anak kan.. 11.30am-2.30pm baru elan kuar ke Recovery Room. Tu pon saya dengar dia screaming panggil ibu dia. Sampai kat tmpt menunggu tu suara dia. Hihihi

3pm baru sampai ke ward 8PA

Sedar2 je dia kata dia lapar. Habis sepinggan nasi dia makan. Lapar sungguh tu.


 

Lps makan terlena panjang sampai nurse kasi antibitioc kat iv pon dia tak sedar. Amik darah mlm tadi boleh dia sound doktor "tolong jgn amik darah elan banyak" 😅


 

Nampak 2 jari tu berdawai? Takot je tersangkut kat towel, hihihi cepat sihat sayang. Mak rindu yg lain2  n rumah kite..

Warded PPUM



Salam.. bersiaran dr PPUM.

Anak emak ramai lelaki. Balik je sekolah wajib main bola. Dah nk jadi kaki eizlan di gilis tayar myvi ptg semalam.

Expose wound. So now waiting for masuk OT. 
Doakan untuk eizlan a.k.a tomato saya ye..


Time xsakit dia boleh je senyum..

 
 

Kaki on back slab dulu..

18 April 2017

ke Cherating




السلام عليكم & Hi...


 

Hahaha gambar tuan tanah sibukkkk ajek..
Serious, preggy kali ni muka naik jerawat banyak2, besar2 sampai bernanah sakit semua. Bukan setakat muka, dengan badan2 sekali naik jerawat.. Sedih makcik..

Ok lantak le jerawat tu semua, last week kan my niece (anak cousin) kawen kat Felda Mempaga.
Saya dah apply cuti Sabtu tu. Dapat le makan nasik minyak & lauk org kawen (walaupon saya hanya mkn nasi putih) 

 

Selamat Pengantin Baru ye utk Teha & husband, acik Haza doakan semoga kekal bahagia hingga ke syurga.


 

Kenalkan cousin2 belah arwah abah saya...Bukan senang nak berkumpul mcm ni.
Lepas makan2, bergambar, kami decided nak ke Cherating. (husband saya ni jenis suh bawak jek baju nnt baru decide nak bermalam kat mane :)

Family my brother pon join sekali.


 

Sambil drive sambil tu la husband google le hotel/resort/motel/chalet ke ape yg kosong, ape yg best.. Hahaha husband korang pon mcm ni ke?? Lepas puas hati baru dia ke Booking.com
Pon booking/payment sambil drive ok. Hahaha makcik duk sebelah jadi mem, sedo2 dah terlena mcm tu.


 

Kami kat balconi.. Akhirnye sampai kami di Resident Inn Cherating. Amik deluxe room 3 bilik. Cukup le utk kami. Janji berdepan ngan pool. Budak2 dah happy sgt.


 

Ok, mari bergambar. bilik kami di tgkat 1 betul2 sebelah tangga tuju ke pool. Makcik suka :D


 

Snap dr balkoni ajek, mak mmg makin malas sejak dua menjak ni.


 

Happy them. Tengok Irfan makin tinggi. Uwan jauh ke bawah.


 

Malam untuk dinner kami tak pi jauh dr Resort ni. Kami ke Restoran Awang Ikan Bakar.
Kami order simple2 utk 5 org dewasa & 8 org budak mcm tu.

Mixed Tomyam
Telor dadar
Kailan ikan masin
Stim siakap  
Sotong goreng tepong
Ketam Cili

Teh o ais 2 jag beso gadang hahaha

 

Ade org nak selpot dengan ketam cili. Hahaha


 

Esok nye lps budak2 berendam lagi kat pool sampai kul 11.30am, kami pon siap2 check out.

Heading to Telok Cempedak, sementara tu kami singgah beli kepok lekor & keropok  kering ikan tamban.
Singgah Kuantan makan lunch di Aida's Nasi Ayam


 

Sampai Telok Cempedak dlm kul 3pm, still paneh. Tapi budak2 still nak mandi laut. Sukati korang leee.Sebab tak sempat nak mandi laut di Cherating. Mak, uwan & Along tengok aje diorg mandi.


 \

Anakanda beta.


 

Lebih kurang kul 6pm kami bertolak balik. Singgah pulak Temerloh, adik Along si Mira ajak dinner kat umah dia, rezeki jangan di tolak. Lagi2 Mira masak Patin Tempoyak.. Alhamdulillah...

Sampai sini dulu iolsss..

14 April 2017

Family Day January lepas



SAHOM Farm Retreat 
Kampar, Perak
14 & 15th January 2017
2D1N


 


Awal tahun ni, famili MIL buat Family Day di Sahom, Kampar Perak

2 hari di sana. Best. Suasana kampung sangat. Tepi sungai & ade kolam renang jugak.
Adik beradik mak ade 8 orang, so ramai la kami kat sana.
Ni gambar hari ke2 kami sebenarnye.


 

Me, buat sandwish sardin ajek.. Hahahha..


 

Sarapan pagi.. Semua makan2 kami sediakan sendiri. Tempat masak ade di sediakan. Just bawak bahan2 ajek. Tugas masing2 pon dah divided awal2. Oh ya, my bidadari on left (mom) & right side (MIL). 


 

Sepatutnye baju merah ni paling atas. Sukaneka petang hari kami sampai 1st day tu..


 
Malam themes kain batik & baju kurung Kedah. Kite xdek baju kurung Kedah.. Lelaki pulak tee & kain pelikat.
||Me & husband||
Time ni dah preggy rupanye. Saya xtau/xsedar. Tahu2 dah hamil masuk minggu ke 12. Nnt saya citer ya.

Semoga ikatan kekeluargaan berkekalan selamanye, amin...

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy