22 September 2014

Sharing mudah Croissant




السلام عليكم & Hi... 

Salam Isnin.
Hari ni terpaksa ambil EL. My mom tiba2 ceri beri. Baby Kimie pulak fever, cough flu bagai.



Sementara my mom tdo dlm bilik beliau, me pulak landing2 atas katil dgn bby Kimie tdo kat sebelah. Lps 2 insan tersayang i bangun, baru kite ke klinik ok.

Ni me bakar on my 1st son bday last Friday.
Kiranye ni #throwback picca le ye.



Sekali ngap je...
Sodap.

Hehehe nak share kat sini cara buat mini croissant mudah, pantas. Remember, blog i dulu2 asalnye sharing resepi senang2 kan...



Bahan2
Puff pastry. RM5 lebih je sebungkus tu
Gula
Butter
Off course kena ade oven 180°c 30-40min
Ikot jenis oven anda.



Korang tengok je gambo ye. Sapu butter, tabor gula. Lipat macam no 3 tu, ulang lagi sapu buttet ngan tabor gula. Lipat pulak mcm no 4, then potong 2. Nak comel belah sikit bahagian atas, jangan belah sampai putus puff tu ok.



Bakar!
Me sapu kuning telor before masuk dlm oven. Then half way bakar, korang balikkan puff tu ye..

Sampai sini dulu ya







 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



3 comments:

  1. Best kan sesekali lajakkan sikit lena dgn baby..
    Harap cepat sembuhlah dua-duanya.
    Rumah kakak ada pastri puff tu. Pagi esok bolehlah kakak buat utk bekal anak ke sekolah:)

    ReplyDelete
  2. mudah jer yer.. zura memang suka makan pastri punye bende.. bau wangi jer kan~

    ReplyDelete
  3. semoga your mom & baby kimie cepat sembuh yer...memang musim skang nie kan..dik nani pun baru jer sembuh dari cerry berry..batuk pun still ada sikit2 lagi...

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy