Sharing here with ❤
Bertemu Jumaat kite balik kan..
Semalam scroll FB, terpandang my friend, Ida Rafiza shared resepi dia, Kari Kacang Kuda. Aduhai melting tetiba. Semalam uwan berpuasa, so ingat nak buat juadah berbuka puasa utk uwan. Saya share di sini ya resepi my friend tu..
Okeh bahan2 nye:
Bahan menumis, (A) hirisan bawang merah, bawang putih, halia, cili muda, daun kari serta bunga lawang + kulit kayu manis & bunga cengkih.
Ayam
Sayuran, dadukan carrot & kentang (resepi asal ade tomato, tapi dlm peti ais sy dah habis)
Kacang kuda yg dah siap rebus.
Sedikit bancuhan asam jawa.
Paste chicken curry (guna Baba's)
Santan (sy guna kotak)
Sedikit myk utk menumis.
Cara masak lebih kurang mcm kari tu ya. Tumis bahan2 A dlm periuk hingga kekuningan. Paste kari tu sampai naik myk then masuk ayam & sayur B. Jangan lupa masuk bancuhan asam jawa. Akhir sekali Santan & masak hingga empuk semua bahan. Garan & perasa mcm biasa la ye.
Tarrraaaa... Bila dah siap, uwan cakap mcm dalca umah orang kawen tu jek...
Kalau kat FB my friend tu, dia buat cicah roti jala. Saya dah bancuh tepong tapi x menjadi jala tu, hukhukhuk terus ku lempeng kan ajek. Lately ni anak2 suka sangat2 makan lempeng utk dinner.
Lagi2 cicah sambal ikan bilis. Kecuali Yasmin cicah strawberry syrup.
Letak pewarna konon2 nak buat roti jala. Anak2 nampak aneh sebab selalunya lempeng ibu diorang ni warna natural.
Alhamdulillah..
Hari ni sedikit bz. member cuti so terpaksa saya scrub sorang diri utk 3 case hari ni... Bye semua, thanks sudi singgah. Nanti kite jalan2 kat blog uols yek, inshaAllah... #muahhciked
alahaiii.. sedapnyeeeee.
ReplyDeletetapi.. dlm banyak2 bahan2 tuh.. terliur lah dgn kacang kuda tuh.
makan depan tv memang layan. ahaks.
lempang hijau pon bolehhh.. asalkan lempeng.
memang menjadik sgt lah kalo lempeng cicah kari kan~
meleleh ailio. hahahahaha
Rindu u jugak.. nasib ade FB.. selalu stalk kat sana.. hehehe
mcm sedap je.....
ReplyDelete