18 July 2013

Ho Chi Minh ~ Day 2 ~ Shopping




السلام عليكم & Hi...


D.A.Y  2 ~ HCMC, Vietnam



Kami x pergi kemana2 yg jauh pon. Misi mencari kain ela. Tapi before that my hubby pi cari jacket feveret dia di Russian Market. His fren a.k.a jiran kami pon kirim selai :) Kami ke sana naik Vinasun Taxi.



Mami & dadi dalam Vinasun Taxi, hakhakhak


Selain daripada tu, kat sini boleh cari beg2 original ie sling bag, back pack, porch bag, trolley bag utk dewasa @ kanak2 brand The North Face jadi feveret husband sejak dulu. Still bawah harga murah dari Malaysia. Bukan beli 1 back pack tapi 5 bijik kau!! Utk anak2 ai le.. hehehe ganti beg sekolah baru. Untuk apaknye beli 1 nak bawak ke office katanye. Tapi beli yg waterproof. ??!! Ni mesti ade adegan lain nih. Gggrrr


Gambo xberapa nak comel, laki den tu lambat sungguh nak snap, muka sedang di datangi amarah ni!

Ok, kat sini pun ade jual baju2, jeans, baju kanak2 yang ada brand jugak. Tapi jangan cari baju kurung atau tudung2 xdek nye de... Diorang kat sini xpandai berbahasa Melayu. So, korang speaking la yek. Mintak harga yg korang rasa paling bagus. Macam biasa diorang bercakap macam nak tertelan gigi. Tapi sebenarnye diorang kasi % jugak.

Selesai misi beli bag, jacket bagai, kami pon kembali ke Pasar Ben Thanh. Hahaha Utk menjamu selera jugak mencari kain ela, telekong, T-shirt I love Vietnam :p semua.



Diorang ajak bergambo. `I love u la kak`.. Heheheh kata budak baju itam tu. Lagi kasi FB suruh add dia :)



Malam terakhir kami mencari barang2 yg nak di bawak pulang. Takot kot2 xcukup, heheheh.
Macam biasa terus ke night market.



Klu baju2 kurung siap ni, uols try la mintak murah ya. Make sure murah yg korang nak. Sometimes harga ada yg dah fix. Baju2 harga antara RM40-65. Tengok jenis, kain, corak maniknye.



Kebetulan masa saya ke sini, nak cari baju TA hehehe warna purple susah nye nak cari saiz M. Banyak tempat yg kami rayau. Akhirnye terpaksa beli warna PINK, :D
Banyak kaler tapi banyak saiz M habis di borong oleh orang Malaysia.



Tudung2 3 layer pulak kat sana serius murah Below RM30 dah boleh dapat. Siapkan duit anda yek, jangan jadi gila macam saya. Saya beli untuk pakai sendiri. InsyaAllah one day kot nak jadi peniaga me akan datang ke sini borong okeh!



Lupa lak.. selama 2 malam di sana, hujan turun tau. Susah nak jalan klu xdek baju plastik nih. Plastik ni my fren kasi before kami ke sana. Dia kata akan ujan. Pandai sungguh Yong!



Kain ela pon ade. Tapi malam tu xbeli pon sebab dah beli di Ben Thanh Market.
Cuci mata ajek. Dlm pasar Ben Thanh harga kain ela ikut jenis ya. Cotton bawah RM30 boleh dapat. Klu pandai pujuk. Vietnam Silk dalam RM40 lebih. Macam2 harga sebab macam2 jenis silk, katanye... :)



Lagi satu cawangan Huang Hai Long Hotel rupanye dekat kat street ni. Tapi yg ini kecik sikit.



Peplum pon ade. Warna nak leleh air liur rasanye. Cantik.. Tapi xbeli sebab kang ai pakai macam bolattt sangat. Xpela. Kurus sok kite beli ye ayah :p
Ade lah can me nak ke sana lagi. hahahaha



Hahhhh nampak tu?? Eksen lebih. Ai dah dapat baju TA kat kedai ni. Purple yg tergantung tu cantik tapi M size xdak. Sold out. Sorry ya.
Depan ai tu peniaga dari Malaysia, banyak betul dia amik, rasanye dia borong. Semua saiz dia sebut..
Hahhh tension!! ai nak jadi peniaga jugak la macam ni huhuhu




Ni pasar malam kat Ben Thanh market tu. Kata my fren, ade tempat lain lagi besar dari sini. Me pon xtau kat mane... :(





Ok, balik ke hotel mengemas, kan dah nak balik esok hari nye.. 



Sahur dengan Pho. Sedap, rindunye..






Sekian hari ke 2 kami di sini :)
Sebahagian entry untuk hari ke 3 di SINI (HRC)


Me ade mention kenapa hari ke 2 & ke 3 me nak sgt2 cepat balik.. Sebenarnye me engorge++... Huhuhu bawak manual pump yg dah sangap rasanye. Rasakan me dah buang kat tong sampah bilik hotel. X berbakti langsung! So, sepanjang 2 hari tu me mar-met sendiri tau, :( Dapat 1 mineral bottle susu bawak balik Malaysia. Nasib baik masa dah check out tu, me tumpangkan dalam freezer cafe bawah tu. Alhamdulillah sgt cooperative staff hotel tu. Next time vacation WAJIB bawak si Kimie :)

   

 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



6 comments:

  1. assalam..dulu saya g sana beli telekung & tshirt,kasut sport..memang murah giler

    ReplyDelete
  2. Bestnya! Murah betul! Especially tudung 3 layer tu dgn baju kurung peplum tu. arghh bilalah dpt gi Vietnam ni? Hihi

    ReplyDelete
  3. wahhh memang rambang mata kita yg tumpang tengok ni. Kalau sendiri yg smpai sana tak tahu le camana hehe..

    Btw, org ketinggalan zaman nak tanya baju TA tu apa??

    ReplyDelete
  4. Alaaa acik haza bestnya memborong.suka tgk telekung dorang, cantik dan murah. For sure penuh bagasi dgn shoppink kain

    ReplyDelete
  5. bestnye shopping kata sana~
    adik zura pon pernah pergi sana.. memang syok habes di borong kain baju kat sana.. teringin jugak nak kesana~

    ReplyDelete
  6. Wei...byk tu tempat utk shopping hihihi...serius tak sabo arr nak ke sana. Insyaallah mohon dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. Tq ya haza susah payah cari baju yg kita kirim hikhik

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy