21 June 2016

Tomato & Eczema



Assalammualaikum...
Salam Ramadhan ke-16 hari ni.

Semalam saya ade citer tentang si tomato saya a.k.a Abang Eizlan ade eczema since baby.
Ape itu eczema? 
Penyakit kulit yg menyebabkan keradangan, gatal, bersisik, kulit kering & merah2 disebabkan tindakbalas hipersensitif pada kulit. Menyerang mudah dibahagian2 pelipat anggota tubuh badan jugak di kulit kepala. Skin problem mungkin diwarisi dr parents.

More info, korang google ye :)

Google

Saya xdek pulak snap gambar leher eizlan mase kulit leher tengah tegang, tapi sama la dengan gambar google atas ni. Kesian sangat. Dia mmg dr baby ade eczema. Ingat kan alahan susu mcm abg Arman (terlupa yg dia fully breastfeeding)

Macam2 ubat, klinik, centre dah kami jejak. Tapi tu la, saya ni jenis xsabar, maksudnye klu dah sapu sekali dua saya nak terus ok, gitu kikiki.. Sampai 1 saat saya biar, buat tak tau (just kawal seafood, makanan yg boleh jadi itchiness) Calamine lotion pon saya applied tapi sekejap jek oknye.. Alih2 kulit tu jadi kehitaman..


Dah ok sikit. Nampak x yg saya tanda (kecik beno arrow tu) kat bahagian atas dada elan.
Dah ok dengan ubat yg terbaru ni. Balik kg seminggu sebelum Ramadhan hari tu, my brother in law bawakkan ke klinik pakar kulit di Tanjung Tualang, Perak.
Saya & husband x dpt nak pergi sbb kami balik ke Shah Alam (tuntutan koje). Kate Eizlan, Doktor kasi tau dia suruh ayah pasang air-cond 1 rumah. Wakaka.. Terkujat mak sayang. Kang penyakit lain pulak yg dtg.

Eczema patient xboleh cuaca panas ye uols. Peluh tu 1 penyebab jugak.



Mase baby dia selalu kena kat tepi mata. Nampak tak? sebesar syiling 20sen ye. Kalau garu mmg takut nampak rupa dia. Bahagian2 lain badan xdek pulak kena time tu. Tu yg ingat alahan.



Buat masa sekarang, inilah dia ubat penyelamat kulit anak saya.. Syukur alhamdulillah makin ok. Please sapu lotion every time. Xmau kulit jadi kering, mudah jek eczema ni naik. Dapat 4 jenis ubat. Ubat makan 1, 3 lagi ubat sapu. Mandian, lotion & cream.

My BIL mintak extra sbb kami dari luar. Jauh sangat kalau nak pi balik. So total RM200 ngam2. Hihihi


Klinik Nagoke
Alamat: No. 9, Laluan Sungai Durian, Tanjung Tualang, Tanjung Tualang, Batang Padang, Malaysia


Make sure kalau nak ke sini, datang awal2 ye. Sentiasa penuh & ramai pesakit. Berjam menunggu tapi worth. Alhamdulillah..


Ubat makan. Loratidine 10mg daily.
Just isap ajek (manis2 gitu) Ni kurangkan kegatalan ye.

Harap2 eczema abg tomato makin ok. So far sekarang bahagian leher dah kurang, di pelipat kaki & siku pon dah tak dek. Ade parut jek lagi. Tunggu dah ok kite cari cara utk ilangkan parut. 

Sampai sini dulu ye..



Related Posts by Categories



1 comment:

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy