28 May 2012

Sup Ayam Kampung Halia | Pantang 17 hari

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 




 السلام عليكم 







Hi.... dah lunch?? Hari ni dah 17 hari berpantang bersalin, saya masak 

Sup Ayam Kampong Halia..
Sedap rupanye ayam kg (hehehe dah lama x mkn ayam kg ni...)

Nak tanye korang, ye ke, sesetengah org kata ayam biasa  (ie bukan ayam kg) tu boleh dpt side effect gatal pd luka bedah ke, epi wound ke, etc... Ntah la... 

ok saja nak share resepi Sup ni:

Bahan2
Ayam Kampung
air
2 sudu black pepper
halia (ikut byk mana anda nak)
Garam secukup rasa anda
Carrot
Sup bunjut ATAU
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih
Sesapa yg suka nak menumis


Cara penyediaan:
Halia di hiris2 (me suka ratah, so x nak dimayang halus)
Masukkan rempah tumis & halia dlm periuk
Tuang air & masukkan black pepper
Bila kuah dah mendidih msk ayam & garam.
Taadddaaaa siap... Jom hirup.. :)





Ok la...



Hari ni jugak saya nak share petua Mak Dara yek : Melangsingkan Badan

Bahan:
2 biji lobak merah di potong2
Sebiji timun segar
Sebiji limau nipis

Cara: Ketiga2 bahan ini di kisar. Tapis utk dapatkan airnye utk di minum..
Minum setiap pagi & malam setiap hari...




Rasa acik Haza, yg masih dlm pantang ni sekarang x boleh buat lagi... Timun tu sejukkan??? heheheh


ok daaaaaa.....





 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



2 comments:

  1. wow sedap gak menu berpantang neh.hehehe

    ReplyDelete
  2. sedap nyer sup ayam.. haza suka ratah halia ek?

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy