30 July 2012

Cerazette (OCP) alternatif selamat untuk ibu menyusu


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 



السلام عليكم        


Last appt me & Dr Yeen hari tu, dia ade tanye saya mahukan cara utk merancang keluarga.. Me pun cakap nak guna pil ajela.. Actually me xamik pun ape2 pil.. Naturally ajek. Bukan ape takut susu merundum. Me cakap dengan Dr Yeen ade x OCP (oral contraceptive pill) yg xakan jejaskan penghasilan susu. 


Ok.. Untuk pengetahuan semua, pasaran kite sekarang dah ade OCP yang bersesuaian dengan ibu2 menyusukan selain Norriday. Yg terbaru adalah keluaran Merck Sharp & Dohme iaitu Cerazette. Dr Yeen kata ubat ni bagus untuk ibu menyusu sebab ie bebas estrogen, juga bagus utk mereka yg smoking, obesiti, migrain & penghidap tekanan darah tinggi. Sedikit mahal :)


Kebaikkan ubat ni mengurangkan risiko lupa memakan semula pil, ia jugak punye masa tambahan selama 12 jam klu lupa amik. Bermakna boleh diambil semula dalam tempoh 24-36 jam tanpa hilangkan keberkesanan pil tu.. Apa2 pun mestilah jumpa dulu  gynae anda...


Boleh refer kat dalam Harian Metro hari ni yek..


Ps: me sebenarnye xberani... Walaupun amik OCP :)



Related Posts by Categories



8 comments:

  1. hai leh tahu dr yeen tu dr klinik apa yer? sy nak cuba pil cerazette ni.. tapi x jumpa.. thanks

    ReplyDelete
  2. @@dik-nick Dear,.. Dr Tan Yeen Inn kat KPJ Selangor @ Shah Alam Sec 20 :)

    ReplyDelete
  3. Boleh dpt di klinik biasa or farmasi tak

    ReplyDelete
  4. Salam..
    Selepas bersalin ank 3 saya mkn pil ni..skrg ank saya da 7 bln..masih lg mkn..ank saya mnyusu bdn pnuh..
    Smpi skrg period saya x keluar..
    Kenapa ya?

    ReplyDelete
  5. Salam ...
    Selepas bersalin ank ke 3 saya mkn pil ni..
    Ank saya mnyusu bdn pnuh..
    Da 7 bln saya x keluar period normal ke?
    Please...nk tau kenapa

    ReplyDelete
  6. Salam ...
    Selepas bersalin ank ke 3 saya mkn pil ni..
    Ank saya mnyusu bdn pnuh..
    Da 7 bln saya x keluar period normal ke?
    Please...nk tau kenapa

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy