Salam..
Dah berbuka tadi kami anak beranak & bonda terchenta makan nasi tomato.. Alhamdulillah..
Saya balik keje tadi pukul 5.30pm so sempatla memasak.. 1st time masak nasi tomato nih.. Hehhe saya google.. Resepi yg ini paling senang sikit nak buat. :)
Bhn2 : beras,
Tomato di kisar, susu cair.
Bhn yg di hiris: 1/2 biji bawang besar, 2 biji bawang putih, 2cm halia, 1 batang serai(yg ini saya ketuk ajek)
Bhn lain: Kulit kayu manis, bunga lawang, sedikit garam, sedikit kismis & myk masak.
Cara
1. Panaskan myk dlm periuk nasik.
2. Tumiskan bahan hirisan, kulit kayu manis & bunga lawang hingga wangi.
3. Masukkan beras then tomato kisar, susu cair (saya guna 1 cawan utk 3 pot beras) & air secukupnye utk menanak nasi.
4. Masuk sekali garam & kismis. Kacau rata.
5. Tutup periuk, biarkan hingga nasi masak.
Hidang nasik bersama ayam masak merah & jelatah macam saya buat ni. :) hias dgn daun sup & bawang goreng.
harap belum terlambat ucapkan salam ramadhan & selamat berpuasa buat haza sekeluarga. Sedaaapp menu berbuka haza arini.
ReplyDeletep/s: org kat malaysia dah nak sahur kami belum lagi berbuka :-)