23 January 2015

Bento 19.1-23.1.2015




السلام عليكم & Hi... 

Inspirasi entry: Blog k.mieja (❁´◡`❁)

Bento anak2 saya ke sekolah sessi pagi sangat simple yet makan ngam2 habis waktu rehat. Untuk seminggu ni me list down kan ape yg di bawak diorg tiap pagi. Bento utk 5 org anak termasuk si tomato sibuk nak jugak.

Gambar xamik sebab lps siap je bento diorg, ibu yg cun ni kelam kelibut start kete sbb lambat dah. Selalu gitu. Saya pantang / allergic tgk jam atau sunrise. Mehehe

Isnin
Sandwish roti dengan jem strawberry

Selasa
Sandwish roti dengan tuna mayonis. Mmg tiap kali buat sandwish mesti 2 keping roti sorang. Mmg kenyang budak2. Time rehat pon berapa minit jek.




Rabu
Gugurl bawak mashmallow dip dengan coklat cair. 
Boboi pulak bawak roti dengan beger daging ayam. Senang sangat buat. Anak2 mmg xmakan daun salad. So saya fried daging beger dengan sedikit minyak. Then tebarkan telor yg dah dikocakkan, bungkus daging beger tadi. Jgn tggu telor tu cukup masak ye sebab nnt x melekat pulak kat daging beger. Tabur sikit black pepper dengan lada sulah. Roti xpayah bakar tau nnt dah sejuk, jadi kejung/liat pulak budak2 nak makan. Bekalkan sos tomato dengan mayonis.


Ni bekal utk ibu jugak. Daun salad itu wajib

Khamis
Sepotong sorang kek bday uwan, kikiki ibu dah buntu nak sediakan ape. Maklumla kan dah cakap xmau mmbazir kek uwan kan??

Jumaat
Sandwish roti dengan nutella. Hari ni sekolah agama ade meraikan Maulidur Rasul. So anak2 excited pakai baju raya.. Kikiki..

Amacam bento mummyhaza yg malas simple, senang je kan?.. Kalau last year, mmg saya bentokan utk lunch sekali. Mmg mcm2 kena masak. Time tu saya bekerja sendiri tapi sekarang diorg makan lunch kat rumah sebelum sambung gali ilmu sessi petang pulak.. Kadang2 kesian anak2 ni. Dulu saya sendiri hanya sekolah di sessi pagi. Petang pulak merayap ¯\_(ツ)_/¯

So, sekolah sessi petang tetap kasi duit belanja cumanye diorg beli kuih2, kepok lekor, kekadang tit bit. Ais krim dilarang sama sekali. Kang baju sekolah kotor ibu yg bebel korang kena tahan telinga, gitu.





 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



1 comment:

  1. Bento??? apa tu bento? bekal ke? kenapa panggil bento?

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy