23 January 2015

Makbulnye Doa di antara 2 Khutbah

السلام عليكم & Hi... 


Selamat pagi sahabat alam maya semua...
Jumaat bertandang kembali. Terasa makin cepat je hari berlalu.. Kadang kala gusar pon bertandang di hati. Allahuakbar..Sharing di blog kecil ni..
Supaya dapat sedikit manfaat buat semua.

Sedikit ilmu me kongsikan dr BLOG ini

"Banyak ulamak yang berpendapat bahawa makbulnya doa yang dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua.

Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah yang bermaksud, “Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.” Dan rasulullah menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.

Abi burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasulullah pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan."Semalam baby Adam datang ke rumah. Baby kecik ni nangis nak susu. Sampai hidung ibu pon dia nak nyonyot.. Hehehe wangi bau baby.. Bau syurga#
Sampai sini dulu sahabat semua..


 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories0 comments:

Post a Comment

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy