01 December 2014

Honeystar Trip Krabi / Day 2




السلام عليكم & Hi...


Mari lah menyambung cerita 10th Honeystar kami di Krabi, Thailand.
Hari pertama kami hanye la melawat2 kawasan Pantai Aonang dengan motor. 
Tengok sunset dari tepi pantai jugak. Try makanan Muslim di sepanjang gerai tepi jalan macam tu..
Entry hari pertama kami di SINI.

Hari ke 2 kami..
Hari ni ikut trip ke 7 island & SUNSET snorkeling package.
Pertama kali tengok pakej ni kat kaunter Cozy, terus husband setuju amik pakej ni. Kiteorg google kat blog tak dek pulak yg pilih SUNSET. Hehehe at least xdek la panas sangat.



Pagi tu sempat menjamah nasik. Glurrppp pagi hari lagi dah makan nasi.
Hukhukhuk kebiasaan bagi org Thai rasanye.
Saya pilih lauk kerang masak lemak dengan pucuk ubi. Pedas ya rabbi..

So, van pick up kami dari depan hotel ke Railay Beach. (Jetty)



Sampai kat jetty sebelum naik bigboat, kami berkenalan dengan couple [husband + wife] dr Msia. So kami ber4 Malaysian! Yg lain dari China & Europe kot. Mat ngan minah salleh ramai. Ramah Fitri dengan hubby dia.. Rupanye kami sehotel lagi. Terus jadi rakan baik gitu, kikiki.. Masih muda diorg 20's. Kami pon nampak muda jugak, wakaka walaupon 30's.



Kami duduk bawah. X kuasa aku nak duk atas. Turun naik boat...
Satu lagi kami mungkin tersilap pilih boat.. Hahaha janjinye bigboat ni macam speedboat tapi yg kami naik ni macam tongkang. Style xboleh layar terus ke tepi pantai. Mesti kena longtail boat amik kami bawak ke pantai. Bigboat ni akan berhenti lebih kurang 500meter dari pantai. Cisssss



Okeh.. Tour kami ni dari pukul 12.30-8pm.
Ngam2 lepas zuhur.
Package kami sekepala 1,800baht tapi dapat % 1,200baht (RM120) Bigboat
Kalau amik longtail boleh dapat 900baht (1,500baht) RM90
Husband kata sekali sekala tak pe.
Ade include sekali BBQ dinner, air mineral, perkakas utk snorkeling, insurance etc



Krabi ade lebih dari 130 islands.. Banyak kan..?



Phranang Cave
Kami just berhenti tengah2 laut ni pick up dalam 4-5 org ongputih lagi. Mane diorg datang ntah le..
Ade cave kat situ, penduduk percaya tempat ni suci ie tempat tinggal puteri laut gitu (mitos)




Ok, yg ni Chicken Island
Nampak rupa ayam tu.
Kat sini diorg snorkelling. Tapi saya xjoin.. Idak le weyyy..



Tenang tapi dalam.. lautan..
Betul2 me xberani.. xpe la kite tukang amik gambo je la..



Diorang terjun dari boat. Yg ongputih selamba terjun dari tingkat atas boat.. Hahaha



Husband kata best coral cantik tapi ikan xbanyak jenis pon.



Fitri & husband
Diorang pandai berenang boleh le.. Lagi xpakai goggle mask semua.. Terer.. Ahkak idak le.



Ini Si Island, pon untuk snorkeling..
Tapi diorg hanye snorkeling di Chicken Island.



Tup Islands
White sandy beach.. Lebut, halus sangat pasir pantainye.. Memang boleh relax...
Pon mokcik tak mandi kat sini. Xsuka la basah2 lagi la air laut, melengas je rase.. :p
Mari bergambar!



Ayooo comel mokcik.



Nak amik background laut, mmg gelap gambo, kesian.. Amik background bukit belakang tu.



Nampak x longtail dengan bigboat kat belakang tu (sebelah kiri) tu x habis lagi pick up 2nd round org dlm bigboat kami untuk dibawa ke pantai.. Rasanye habis masa kat situ..



Me & Fitri.



Husband..
Air warna kehijauan..



Dari atas bigboat sightseeing~ Taming Island
Dalam pukul 6pm sunset start.
Xlama sekejap je..
Indah.. Damai.. Tenang jek..



Dah terselindung...
Cantiknye....
Indah ciptaanNYA


Boat bergerak terus ke Poda Island
Tempat BBQ Dinner kami.
Sebenarnye dinner dah siap. Nasi pon ade sekali. Lapar giler.
Poda Island di kelilingi palm trees. So tak dek la panas sangat klu siang hari kot. Kami sampai sini mmg dah nak gelap sgt. Cepat2 suh husband snap gambo. Hahaha 



Sampai, yeayyy



Makan time.
Xdek la sedap sangat. Tapi still boleh ilangkan kelaparan ni.. Hehehe



Ade banyak ketam kecik kat pantai sini. Jalan hati2 sikit. Macam me memang penggeli, maunye terpijak ketam tu... 



Sebelum sampai ke Railay Jetty, boat kami singgah satu pulau ni untuk tengok bioluminescent plankton. Ai mmg jakun xpernah tengok bendaalah ni.. Mmg xsnap gambar sebab benda ni very sensitif dengan apa2 cahaya. Boat pon padam semua lampu..
Kat sini sekali lagi diorg boleh berenang. Untuk timbulkan warna biru ni, uols kocak2 kan air laut tu... Saya perasan plankton ni masa menonton citer Live of Pi



Picc from google


Picc from google

Lebih kurang pukul 9pm kami sampai Cozy.
Penat sangat2. Kami sempat pi makan nasik goreng & banana chocolate pancake kat gerai tepi jalan berhampiran dengan hotel...

Sampai sini dulu ya..










 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



3 comments:

  1. Salam... masa kat sini kami pegi dulu (lom ada lagi entry dia hehehe), kami buat diving... masa dalam air pun tak begitu menarik lagi lah yg snorkelling... biasanya kalau snorkelling tak menarik, dalam lagi akan cantik.. pantai diorang ni banyak dah rosak sebab aktiviti perlancongan tak terkawal... sekian.. hahaha

    ReplyDelete
  2. Besttttttttnyyyyyaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! Nak pi krabi jugaaaaaaaaaaa huhuhuhuhu....haza doakan i dpt pi masa anniversary ke 10 juga ya? Eh nape tak swimming...kan best.

    ReplyDelete
  3. laaaa p krabi nape tak terjun. heheh honeymoon sesuai la kan.

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy