Yummy...sedap tau pekasam abah saya...Time sy preggy hari tu langsung x kisah dgn pekasam abah ni, tapi skrg...Ya Allah sedapnye....mak sy sdr x pandai buat sesedap pekasam abh..
Ini lauk dinner sampingan hari ni sy. Sampingan? xla...dah jadi lauk utama nih... =)
okeh...ni bahan2nyer...
ikan lohu.(abah sy mancing sendiri)di bersihkn n potong kecik2
garam
asam jawa
beras di goreng
1st ikan lohu yang dah di tos di lumur dengan garam & asam jawa. Biarkan sebati dalam 15-20 minit.
Toskan air(asam) jika ada, sebab air akan menyebabkan pekasam x tahan lama (kata abah saya la)
Masukkan dalam container berpenutup mesti kering ye.. Simpan dalam fridge untuk 1 hari.
Esoknye, beras di goreng hingga warna kehitaman (bukan hangus ya) Blend jangan halus sgt. Kemudian gaul kan ikan yang dah disimpan semalaman tu...Then keep back into fridge..
Taraa
Senang kan..Dose bahan2 tersebut, sila ikut kehendak hati sendiri..
~wink
glitter-graphics.com