السلام عليكم & Hi...
Hehehe setelah hampir seminggu x update blog... Bersawang u!
Bz sebenarnye...
Macam dah xlarat nak koje. Tapi fulus terlalu penting.
Nanti la... Penat tu letak jauh belakang dulu. Bila dah stabil nanti inshaAllah one day nak jadi full time housewife gitu.
Sejak dua menjak ni kami dah kegilaan terhadap sushi. Hahaha hari2 tekak teringin unagi. Tapi hanye mampu buat stick sushi ajek. Unagi xterbeli lagi takut budak2 xminat. Mak nye je yg lebih kang.
Beras sumo ni dah lama duk dlm kabinet. Last year beli. Xdek hati lagi nak masak time tu. Di sebabkan sekarang asyik teringat sushi marilah kuarkan beras tu dr situ.
Senang rupanye buat sushi. Kalau nak ikot bahan betul nye, mmg susah nak cari (tapi skrg dekat jusco @ aeon dah ade byk & halal)
Calrose rice tu kan klu ikot cara saya, camporan vinegar + gula & salt kena pandai. Mix bahan ni dlm bekas kecik, bila nasik dah masak (masak mcm msk nasi biasa) gaulkan. Jgn rough sgt ye hancur bentuk nasik tu nnt. Resepi asal 2 mangkuk beras sumo = 2 sudu beso vinegar + 2 1/2 sudu kecik gula + 1/2 sudu kecik garam.
Jenuh cari mold buluh sushi dah hilang (bebudak main) so pakai je la yg plastik tu. Uols beli di Daiso harga dlm rm6-7 aje.
Start roll nasi (maki sushi) bila dah suam2 kuku gitu. Jangan risau seaweed tu akan bentukkan sushi dengan cantik.
Utk 1 roll sushi mold tu dapat lebih kurang 10 potong maki sushi.
Makan dengan wasabi & kicap, so yummmmyy..
Selamat mencuba ye.
Yg ni maki sushi dengan telor dadar, malam kelmarin buat...
Malam tadi jugak berjaya bawak kimie potong rambut dia. Panjang sgt dah. Al kisah dalam dua hari berturut2 bawak ke barber shop, asal sampai depan pintu dia kata x mau potong rambut & xnak masuk pon dlm kedai. Huhuhu dia nak rambut pacak so xmau potong pendek, pulak dah.
Hahaha muka xpuas hati. Sorry baby, rambut panjang awok dah nampak rupe nakal jek...
sudi clicks?? :D