السلام عليكم & Hi...
Marilah berkongsi resepi Kek Minyak yg mudah
Bahan2:
5 biji telor
1/2 cawan Gula kastor
1 cawan susu pekat
1 cawan myk masak
2 cawan tepong gandum
1 sudu makan Ovalette
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh essence vanilla
3 pewarna
1/2 cawan Gula kastor
1 cawan susu pekat
1 cawan myk masak
2 cawan tepong gandum
1 sudu makan Ovalette
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh essence vanilla
3 pewarna
Comot sungguh la rupa...
Hahaha al kisah loyang bengkang ni kan, I beli kat paso tani di Langkap, Perak. Beli ngam2 time habis confinement si tomato. Setelah 4 tahun berlalu baru bukak dari plastik nye, kikiki
Dasar!
Cara:
1. Pukul gula dan telor hingga kembang.
2. Masuk esen vanila, ovalette & susu, pukul lagi
3. Masuk pulak myk masak, pukul hingga sebati
4. Akhir sekali masuk tepong gandum + baking powder yg tlh di ayak bersama.
5. Bahagikan 3 bahagian utk di letak pewarna
6. Then tuang secara berselang seli. Klu korang pandai buat bentuk tu, korang buat le. I is malas ^____^
Bila oven dah panas, masuk adunan tadi bakar suhu pada 170°c selama 40-45min. Ikut kepanasan oven korang jugak
Heheehe yg kat dalam still omeyyy tak pe..
Husband paling banyak makan. I jeling2 jek :)
sudi clicks?? :D
Waahhh.. menarik jugak nih!!
ReplyDeleteboleh cuba nanti.. untuk kek raya.
orang DA mmg boleh jeling jer kan~
sedihhhh~