05 February 2015

Ngaku Chips 炸芽菇饼



السلام عليكم & Hi...


Raye cino nak dekat. Buah ngaku banyak jual dah kat pasaraya2 kan. Xpernah last2 year saya membeli. Tahun ni singgah Giant semata2 beli sedikit buah ngaku. Teringin nak rase kepek ngaku.

Mari share resepi goreng ngaku. Hahaha haippp ni simple giles punye resepi ok!



Di kenali sebagai Arrowhead China jugak. Mase saya beli sekilo RM3.88 last week di Giant.



Cuci buah ngaku dulu hingga bersih. Then buang kulitnye.
Jangan buang yang benda panjang tu, tunas ek? Ia penting utk proses slice nnt.



Saya guna slicer yg xberapa nipis. Mudah rapuh ngaku ni ye. So, uols pegang tunas tadi utk proses menghiris guna slicer tu.
Careful ye..



Boleh start goreng dah. Goreng hingga kekuningan & garing.
Boleh gaulkan dengan garam klu nak.

Kalau ikut resepi my Chinese fren, katanye boleh jek korang goreng sekali dengan chopped onion. Masuk bila ngaku hampir garing.

Tapi uwan kan tak suka bawang putih secara direct, so kite abaikan..



Ini anak bujang sehari sebelum circumcision. Lompat2 kemain.



Bila dah sejuk, Ngaku Chips boleh la letak dalam bekas kedap udara. Sodap... Uwan cakap lemak sungguh.




 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



2 comments:

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy