السلام عليكم & Hi...
Weehuuu... Eceh, masih lagi mengenai sotong hasil tangkapan sang suami last week.. Ade balance kali ni acik Haza masak gulai lemak bersama petai. Kegemaran husband, petai adalah ulam yg paling beliau suka. Xkisah la makan mentah gitu jek @ penambah masakan. Klu sambal tumis petai ikan bilis, husband suka yg my MIL masak. Me xberapa nak menjadi masak cili2 nih. Failed!
Mari ai tayang masak lemak versi acik Haza.
(peringatan ya, jgn nak tutt masakan me, fyi blog me dulu kala adalah blog masak yg simple2, hahahaha gitu, nnt ai is sedih tau)
Rumah me xberapa nak ada barang ujung2 minggu mcm ni. Maklumla minggu ni kami nak balik Tapah Road lagi. So bahan ape yg adek je me campak dlm periuk tu. Walaupon kelihatan cincai, tapi bila anak2 & family makan dengan seleranye, lega hati me,,, Heheheh
Bahan:
Sotong di potong2
Petai di belah 2 (yg ni me guna 2 papan)
Susu cair 1/2 tin (ganti santan)
Daun kunyit dihiris
Serbuk kunyit
Serai sebatang dititik
Tomato sebijik - besar
Asam keping - sekeping dua
Bawang merah 3 bijik ditumbuk
Cili padi 5 bijik je me letak di tumbuk
Sedikit garam & serbuk perasa (macam biasa, me guna Secukup Rasa)
Cara:
Panaskan susu cair + petai + bahan di tumbuk + serai + serbuk kunyit, kacau hingga mendidih. Masukkan sotong + daun kunyit + garam & perasa + asam keping. Agak2 sotong mau masak, masuklah tomato yg di potong2 tu... Welll,,, senang kan?? :D
(sukatan bahan ikut pada bahan asas ie sotong)
Sampai sini dulu yek. Nanti2 kite citer pasal lain pulak. Makannnn jek keje nye kan??
sudi clicks?? :D
terliur.. sedapnye.. sotong tu besar2.. isi tebal..
ReplyDeletesedapnya mummy... izan tak pernah try lagi masak macam ni. biasanya suami n anak2 suka sotong grg kunyit. sambal sotong plak kurang suka..
ReplyDelete