Salam..
Semalam untuk dinner ai masak sotong sumbat bercili. Niat hati mau sumbat dengan beras pulut bersantan, tapi beras pulutnya x berendam lagi. So, masak le sotong sumbat tu dengan kentang & cili, hooihhh jauh sungguh beza santan ke cili, hehehe.
Sebabkan udang xdek (banyak yg me google org guna udang).. me guna kentang + taufu telor utk sumbat sotong tu. Hehehe
S o t o n g mesti ada la kan
Bahan A utk sumbat dlm sotong:
Kentang potong dadu kecik2
Halba (sikit je tau)
Taufu telor di hancurkan
Bawang kecik + bawang putih + halia dihiris
Cili blender
Cili masak & Daun sup di potong utk hiasan
Lidi untuk halang isi sotong dr terkeluar
1. Sotong di cuci hingga bersih.
2. Bahan A di goreng dengan myk yg sedikit. (Goreng kentang tu dulu ya then baru letak halba + taufu telor)
3. Sumbatkan Bahan A dalam sotong tadi. Secure dengan lidi. Ai xdek lidi so, sumbat padat2 tapi jangan sampai penuh agar xterkeluar isinya.
4. Tumiskan Bahan B hingga naik bau. Masukkan sotong yg dah di sumbat tadi. Biarkan hingga sotong masak (jgn lelama kang sotong jadi liat)
Yeahhh tu dia sotong sumbat bercili mummyHaza >.<
Letak dalam pinggan then amik gambo potong2 kan sotong itu.. hehehe selamat mencuba!
Perghhhhh serius teringin huhuhu
ReplyDeleteKena try tu. Hehehe
DeleteSedap....
ReplyDeleteHehehe ok ok jek
DeleteHehehe ok ok jek
Delete