السلام عليكم & Hi...
Semalam saya sempat buat Vietnamese Roll uols...
Sebenarnye teringin nak makan Vietnamese Roll ni tapi kat Vietnam. Hahaha
Gigih google resepi. Laaa kacang jek. Tapi yg ni yg simple2 punye tau.
Taddaaaa.. Sila pilih, gomok ade, pendek ade, panjang & slim pon ade. Adoiii
Susah jugak nak roll paper rice ni rupanye. Ganas sikit boleh terkoyak.
Bahan2:
Udang di rebus & kopek
Crab sticks di celur
Su'un di celur
Spring Roll Paper (cari di mall2 mesti ade)
Coral Salad
Air suam utk rendam rice paper tu.
Cara roll:
* Rendam rice paper dlm air suam (jgn lama nnt lembik & koyak) dlm 4saat mcm tu.
Letak/susun bahan2 atas rice paper tu, tabur kan sedikit lada putih then roll perlahan2.
Bahan sos cicah:
2-3biji bawang putih tumbuk
sos ikan 2-3sdm
sos cili 2sdm
jus limau / lemon
cuka dlm 2sdm
gula & garam
cili merah 2-3batang
Air suam
*Kacang tanah goreng then tumbuk kasar*
(sy xbuat sbb malas skt)
Cara buat sos cicah:
Masak semua bahan sos hingga agak2 pekat then taburkan kacang yg dah di tumbuk tadi.
Klu resepi yg asal dr sana kan, banyak sayur2 kena masuk yg dihiris / potong memanjang seperti, timun, carrot, daun bawang, daun pudina etc.
Saya mmg xleh follow resepi asal sbb kang anak2 xmau makan.
Dinner kami malam tadi. Super simple. Kikiki
~Kerang asam jawa
(kena repeat balik sbb lupa masuk tomato)
~Sardin + kentang
~Ayam rangka goreng
~Telor dadar
Mak & apak.
Gambar lama.
swiss roll tu tak berjaya tarik perhatian sy sbb sy tak mkn udang dan crab stick tu .... tp kerang rebus akak tu buat sy ...meleleh air liur ... dpt plak cicah air asam sedap .... hmmmm
ReplyDeleteok dah buat keputusan nak keluar jap pi cari kerang ...
ReplyDeleteNmpk sedap n menarik
ReplyDelete