18 March 2015

Resepi Roti Gebu





السلام عليكم & Hi...

Tadi half day.. Janji kat husband, wifenye nak asingkan baju yg xmau pakai. Lemari mcm nak roboh dah. Hehehe tapi kite hanye merancang, mokcik tertido.
Rase bersalah sgt, janji lain buat lain. Nak sedapkan hati mari meroti. Muehehehe




Sharing recepi here ya..

Roti gebu.

Bhn2:
500g tepong roti
200g air sejuk (peti ais tu)
1 pkt dried yeast
2 bj telor
1sdb susu pekat
2sdb gula 
(maybe kena lebihkan lagi, 2 sdb tu kurang manis sgt ni for me)

1sdb shortening*
1sdb butter*

Mix bahan2 kecuali *. Uli sampai lembut then masukkan bahan*.

Dough ni mulanye sangat lembik ya. Jangan risau, teruskan uli hingga tak lekat lagi kat jari2. Kalau style saya, uli dengan mencampak dough ke atas rubber mat tu lbh kurang half hour.


Then separate la berapa bijik korang nak. Utk topping, sapu kuning telor boleh, tabor gula boleh, tabor cheese pon boleh.. Masuk dlm loyang (sapu butter/myk dulu). Biarkan dough 1-1 1/2 jam. Kasi ie kembang lagi.

Bakar 170°c 20-25min gitu. Jgn lupa panaskan dulu oven anda masing2 ye.

Resepi asal di fb.









Sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



4 comments:

  1. Biasalah tu kak.
    Lain y plan.. lain jdnya...
    Kdg2 sbb kletihan kan.. hihi

    Wow... kembang molek roti ni

    ReplyDelete
  2. sedapnya...macam senang tapi kalau bsb buat mesti tak jadi punya..hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalam sis haza,
    alaaaaaaahaaaaaaaaaii
    santek bebenor roti itu
    gebu gebas tau3

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy