23 April 2013

Gerhana Bulan Separa 26.4.2013
السلام عليكم & Hi...


Dah rasa sgt2 bahang mengundi sekarang, di FB, twitter, Blog2, sms etc.. Me pagi2 biasanye time Kimie menyusu (5-5.30am) sebelum sembahyang subuh, ade je me bukak FB via hphone. Sambil baring2 menjenguk wall, inbox bagai. Oiiih pening kepala, nak berkempen, kempen je la, xpayah nak mengutuk, fitnah segala. Percuma jek dapat dosa besar @ kering ekk. So, me tutup FB. Haihhh pening.

Ok, nak share kat sini InsyaAllah Jumaat ni terjadinye Gerhana Bulan Separa. Lagi info di Portal Pendidikan Sains Angkasa click di SINI.

Hari Jumaat ini, 26.4.2013 (3am-6am)Gerhana Bulan ni terjadi bila bulan melintasi bayang bumi semasa bulan penuh {mengambang?}


Sesape yang rajin kul 3-6am, boleh la ke Planetarium Negara untuk program ini, klu di izinkan olehNYA, cuaca cantik.. boleh la teropong planet Zuhal pada hari tersebut.. Fenomena yg bukan hari2 berlaku kan :)
Highlight: Tidak kira di mana anda berada di Malaysia, selagi langit kelihatan jelas, pandangla ke arah barat untuk melihat bulan. Anda boleh melihat gerhana bulan dengan mata kasar :)Panduan solat sunat gerhana bulan/matahari di SINISekian untuk pagi ni ya...
 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories4 comments:

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy