22 August 2014

Milk Bread




السلام عليكم & Hi...

MILK BREAD



Tempek kat sini je la. Gambo last week rajin meroti. Roti Susu
Resepi sama cuma tambah susu pekat tu dengan fresh milk. And kali ni pakai High protein Flour bukan Wholemeal Flour yg macam selalu ai buat. Resepi yg lepas2 di SINI.
Lps adunan di biarkan 2 jam, expel udara keluar dgn pin roller then bahagikan 4 bahagian.
susun atur bahagian2 tu macam dlm gambar ye.



Lepas lapiskan 4 bahagian tadi, Potong2 macam ni.



Sepatutnye kena guna mould yg jenis ini, tapi makcik punye beso godang. 1 adunan mmg xsesuai utk saiz yg ini. huhuhu 



So, terpaksa guna bekas bulat yg biasa ajek. Sebelum susun adunan tadi. Sapukan loyang dengan butter okeh. Jangan kasi ie melekat lepas bakar nnt. Taburkan raisin atas adunan.
(Gambar yg atas ni adunan dah mengembang ye)



Lepas siap bakar, adunan ku rupanye tumbang ke tengah loyang masa proses baking... huwaaa... kurang comey dah..



Gambar yg me snap dlm kete petang semalam..
Suram.. Macam pagi ni jugak..
Jumaat penghulu hari..
Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi..

#MH17 dalam kenangan




 sudi clicks?? :D

Related Posts by Categories



3 comments:

  1. wahhh beshnye ... sedap
    buat la toturial cara bake roti tu ....

    ReplyDelete
  2. fuhhhh.. mesti harum bau roti masa bakar kan!
    nak belajar meroti jugak lah lepas nih. hehehe

    ReplyDelete

Thanks kerna sudi comment. Love uolss :)

 

Copyright © mommyHaza Story. Designed by Whitey Mommy